Власт из Српске стала уз СДС: Одлука ЦИК-а подрива темеље демократије

Срна
Власт из Српске стала уз СДС: Одлука ЦИК-а подрива темеље демократије

Након одлуке ЦИК-а БиХ да СДС-у не одобри наступ на октобарским изборима, у одбрану највеће опозиционе странке стали су и бројни појединци из њиховог супарничког табора, примарно СНСД-а.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је скандалозна, нечувена и срамна одлука ЦИК-а о забрани изласка на изборе СДС-у, којом се подривају темељи демократије у Републици Српској и БиХ.

Цвијановић је истакла да је трагично то што домаће институције наступају тако рестриктивно према правним и физичким лицима, а на примјеру СДС-а, видимо и политичким субјектима без било какве судске пресуде, већ само зато што је неко из иностранства или нека туђа влада одлучила да јој нешто није по вољи.

"Ово је још један доказ да је овај сазив ЦИК-а ништа друго до полуга у рукама странаца. Заиста се поставља питање зашто су банке у потпуности гасиле текуће и друге рачуне умјесто да су онемогућиле оне функције које се и прате по правилима Офака", указала је Цвијановић.

Она је истакла да је апсолутно неприхватљиво да се у поданичком маниру само изигнорише ситуација у којој се нашао СДС и да је ЦИК тако олако пристао да онемогући равноправно учешће свих политичких субјеката у изборном процесу.

"Ово је брутални напад на демократију, исто као што је и појава у којој неки странац појединац може наметнути измјене кривичног, изборног или било којег другог закона, умјесто институција које су за то овлаштене и по Уставу и по закону", закључила је Цвијановић.

ЦИК доказао да је Марфијев и Шмитов

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данашњом одлуком да СДС-у онемогући учешће на изборима само и дефинитивно доказала да они нису ЦИК БиХ, већ ЦИК Мајкла Марфија и Кристијана Шмита.

"Да је БиХ заиста суверена земља, била би спремна и способна, у складу са законом, заштитити основна права својих грађана", навео је Ковачевић на друштвеној мрежи "Икс".

Он је напоменуо да се појединцима и организацијама који нису прекршили ниједан закон у БиХ морају гарантовати прописане слободе и права, небитно да ли је ријеч о праву на зарађени лични доходак појединца или праву на учешће на изборима политичких организација.

"Овим је само још једном потврђено да смо били у праву када смо позивали на јединство и заједничку одлуку свих странака Српске да учествујемо искључиво на изборима по Изборном закону Републике Српске", истакао је Ковачевић.

Злочин према бирачима

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да забрана СДС-у изласка на изборе представља злочин према бирачима, срамоту, а можда и подмукли план да се СДС-ови гласови негдје прелију, те указао да је парадокс што је СДС помогао избор те Централне изборне комисије БиХ на превару и без конкурса.

"Управо тако ЦИК данас и ради. Пословица каже да свака сјекира себи маљ усијече", навео је Стевандић на друштвеној мрежи "Икс".

Одлука национално мотивисана

Социјалистичка партија Српске (СПС) оштро је осудила одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о забрани учешћа Српској демократској странци (СДС) на предстојећим локалним изборима, оцјењујући да је политички и национално мотивисана и представља озбиљан удар на демократске процесе и плурализам.

"Одлука ЦИК-а није само неправедна према СДС-у, већ и према свим грађанима који имају право да слободно бирају своје представнике. Демократија се темељи на праву сваког политичког субјекта да учествује у изборном процесу, а ова забрана представља опасан преседан који може довести до даљих политичких манипулација и злоупотреба", саопштено је из СПС-а.

Из ове странке апелују на ЦИК да преиспита своју одлуку, те омогући СДС-у да учествује на локалним изборима.

Такође, из иве партије позивају све релевантне домаће и међународне институције да реагују на ову очигледну неправду и заштите демократска права и слободе у Републици Српској и БиХ.

"Сматрамо да је сада, више него икад, потребно јединство свих политичких актера у борби за очување демократских вриједности и права грађана. Социјалистичка партија Српске је свјесна симболике ове одлуке јер је ударено на политички субјект који је био кључни фактор приликом оснивања Републике Српске. Све наведено налаже да се према овоме односимо заједнички и солидарно, изузимајући се из тренутних разлика на политичкој сцени јер у супротном дозвољавамо шачици бирократа да нам узима ваздух слободе - демократију", саопштили су из СПС-а.

Фрустрације искаљују на српском народу

Одлука ЦИК-а представља још један у низу покушаја бошњачке политичке елите да фрустрацију због недавног гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници искаљује на српском народу, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

"Јасно је да Бошњаци не могу да поднесу јачање Срба и српског народа, те користе све могуће механизме да нас ослабе и униште нашу демократију", истакао је Нешић.

Он је нагласио да је одлука ЦИК-а директан удар на демократију и представља опасан преседан који може имати далекосежне посљедице, саопштено је из ДНС-а.

"Сљедећи корак биће систематско одузимање свих права српском народу у БиХ. Овим путем позивам све релевантне међународне и домаће институције да реагују и спријече даљу ерозију демократских принципа и права Срба у БиХ", поручио је Нешић.

Он је додао да је ово доказ да српски народ мора бити јединствен.

"Очигледно је да моћници нису научили, а Бошњаци их нису научили, да је српски народ најјачи кад мисле да ће га сломити. Тада збија редове и побјеђује. Борба за очување наших права и слобода не смије стати, јер је то борба за будућност свих нас", закључио је Нешић.

Повезане вијести:

Забрањен им излазак на изборе: Шта је наредни корак СДС-овог руководства

СДС-у забрањен излазак на изборе!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана