Власнику ресторана пријети робија због куварице из БиХ

ГС
Власнику ресторана пријети робија због куварице из БиХ

ГЕЛЗЕНКИРХЕН - Цариници су у ресторану у њемачком граду Гелзенкирхену затекли жену из БиХ која је радила у ресторану без пријаве и важеће боравишне дозволе. Због тога њен послодавац би могао провести у затвору и до 10 година.

Радници Царинске канцеларије из Дортмунда контролисали су ресторан у којему су пронашли женску особу из БиХ која је у њему радила "на црно".

- Дана 21. новембра 2023. службеници финансијске контроле рада на црно у главној Царинској канцеларији у Дортмунду провјерили су ресторан у Гелзенкирхену. У ресторану је, између осталих, затечена и једна држављанка БиХ, преносе Независне новине.

Прво је покушала избјећи контролу бијегом, али су је полицајци брзо ухватили у подруму зграде - наведено је у саопштењу Царинске канцеларије.

Како би могли радити, држављани БиХ требају имати боравишну дозволу која им даје право на рад на подручју Њемачке.

Жена, старости 23 године, идентификовала се с пасошем БиХ и личном картом.

Није имала одговарајућу боравишну дозволу.

- Када су цариници ушли у ресторан, власник ресторана је утрчао у кухињу и упозорио своје запослене гласно вичући "царинска контрола". Млада жена је затим отрчала кроз задњи улаз кухиње у стубиште и покушала се сакрити у подрум, гдје су је полицајци успјели брзо ухватити - рекла је потпаролка главне Царинске канцеларије у Дортмунду.

Против жене су цариници покренули криминалистички поступак због сумње на незаконит боравак у Њемачкој, те су је привремено ухапсили.

Имиграционе власти сада ће одлучити каква је њена судбина.

Против послодавца се води поступак за помагање у незаконитом боравку и незаконитом запошљавању радника без важеће радне дозволе. Пријети му затворска казна до десет година. Осим тога, могућа је и казна до 500.000 евра.

Странци који не долазе из ЕУ-а, ЕГП-а или Швајцарске генерално требају боравишну дозволу за улазак, боравак и рад у Њемачкој.

Без тога је запошљавање у Њемачкој незаконито.

- Осим тога, они који раде "на црно", немају ни здравствено осигурање ни осигурање од незгоде, нити право на пензију или накнаду за незапослене", упозоравају из Царинске канцеларије у Дортмунду, преноси "Фениџ-Магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана