Владо Глигорић, начелник Челинца: Наша привреда одолијева проблемима

Данијела Бајић
Владо Глигорић, начелник Челинца: Наша привреда одолијева проблемима

Тренд смањења броја незапослених настављен је упркос пословним потешкоћама и неизвјесности, а предузећа која послују на територији Челинца и даље имају потребу за новим радницима.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Челинац Владо Глигорић, додајући да се због позитивног привредног амбијента у посљедњих неколико година повећава и број нових привредних субјеката.

- Свему томе су допринијеле мјере локалне заједнице у смислу подршке новим фирмама кроз причу “старт апа”, омладинског предузетништва, али и радњама у области самосталног предузетништва, занатства, производње и одређеног броја услуга, али такође и мјере Владе РС и Завода за запошљавање - истакао је Глигорић.

ГЛАС: Шта то општини у овом тренутку највише недостаје?

ГЛИГОРИЋ: Инфраструктура са фокусом на путеве и водоводне системе. Неопходно је повезивање рубних дијелова општине са сусједним локалним заједницама. Постоји и потреба за уређењем града, изградњом градског трга и парка, као и инвестиције у канализациону и топловодну мрежу. Ту је и изградња трибина на стадиону. То су само неки од пројеката којима се бавимо и у наредном периоду ћемо неке од њих да рјешавамо.

ГЛАС: Шта је планирано да буде урађено ове године?

ГЛИГОРИЋ: За ову годину је дефинисано 25 капиталних пројеката, а у плану је, између осталог, и набавка камиона за предузеће “Чистоћа и зеленило” те проширење вртића за још 40 до 50 мјеста. Имамо планиран инвестициони циклус, једним дијелом и кредитно задужење у износу од пет милиона марака, а у фази смо реализације тог кредита. Из буџета ће бити издвојено око 580.000 КМ, плус још неки пројекти које радимо са вишим нивоима власти, а један од њих је мост на Врбањи у центру града. Договор је да градња тог моста буде финансирана средствима од поврата ПДВ-а.

ГЛАС: Да ли су туристички потенцијали довољно искоришћени?

ГЛИГОРИЋ: Нису. Промоција је главни окидач, на шта ћемо ставити акценат у наредном периоду. Неопходно је и на одређеним локалитетима рјешавати имовинско-правне односе и у сарадњи са ресорним министарством одредити туристичке мапе које ће захватити и Челинац, са фокусом на излетнички и вјерски туризам. Циљ нам је да манастире Ступље и Липље повежемо асфалтном саобраћајницом. Имамо и велики број излетишта, као што је Млинска ријека, а у том сегменту има доста приватне иницијативе. Када је ријеч о туризму, винарија “Јунгић” ради једну лијепу причу. Ту је и низ других локалитета, као што је стари град Змајевац, на које треба обратити пажњу у наредном периоду.

Перспектива

ГЛАС: Виде ли млади перспективу?

ГЛИГОРИЋ: У посљедњих неколико година постали смо једна мала алтернатива Бањалуци, јер смо удаљени неких 15 километара, односно 20 минута вожње. Развија се станоградња, а чак неки становници из других општина и градова одлучују се да овдје ријеше своје стамбено питање. Може се рећи да је Челинац једно лијепо, мирно мјесто за живот, у смислу да у најужем кругу имамо вртић, основну и средњу школу, локалне и републичке институције, комунална предузећа, здравствену, социјалну заштиту и све друго што је грађанима потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана