Владика Теодосије: Изјавама из Приштине Срби поново постају мета

СРНА
Владика Теодосије: Изјавама из Приштине Срби поново постају мета

ГРАЧАНИЦА - Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије истакао је на академији у Грачаници поводом 20 година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији да је то остало дубоко урезано у српско колективно памћење као један од најтужнијих тренутака новије српске историје, те да и данас изјавама које долазе из Приштине Срби поново постају мете.

"Та два дана, 17. и 18. марта, гореле су наше цркве и манастири који су вековима преживели разне ратове и недаће. Са свих страна су стизале вести о злоделима која су чињена над нашим невиним народом и свештенством зато ову годишњицу обележавамо служећи парастос и приносећи молитву Господу", рекао је владика Теодосије.

Владика Теодосије истакао је да је циљ насилника био да Срби заувијек буду протерани са ових простора.

"Они који су невино пострадали у овом погрому увек ће бити у нашем срцу. Болне слике порушених светиња и оскрнављених гробова заувек ће остати у нашем сећању", навео је владика Теодосије на академији, која је у Дому културе Грачаница почела химном "Боже правде", у извођењу Хора Музичке школе "Стеван Мокрањац" из Лапљег Села.

Он је напоменуо да су изјаве које долазе из Приштине против здраве свијести.

"Оваквим једностраним приступом власти самопроглашеног Косова још дубље утичу и продубљују неповерење. А настављање притиска на наш народ све више указује на циљеве оних који су покренули и подржали мартовски погром", рекао је владика рашко-прризренски.

Владика је поручио да, без обзира на све потешкоће, Срби морају да остану храбри као њихови преци и да, чувајући људску част, чувају и своје Косово и Метохију, пренијели су београдски медији.

Присутнима се обратио и начелник Косовског округа Срђан Поповић, који је истакао да мартовски погром Срби никада не смију да забораве и да је трагично да се све то дешавало пред очима међународне заједнице.

"Албанци су охрабрени нечињењем међународне заједнице. И зато, 17. март и даље траје и после 20 година. Тада се то чинило убијањем, а данас посредством институција које су, што је парадокс, признале најдемократскије државе на свету", указао је Поповић.

Он је рекао да је прошло 20 година од дана који је оставио најтеже ожиљке у животима српског народа.

"Сећање на 17. март је наша обавеза да се сетимо свих страдалих, запаљених светиња и запаљених кућа и свих страхота кроз које су прошле наше породице тих дана. Не само данас, него сваког дана, свако од нас живи са тим да правда мора победити", нагласио је Поповић.

Доктор Драган Перић, хирург у Клиничко-болничком центру Грачаница, испричао је шта се десило тог 17. марта, да су почели да пристижу рањени и да се радило дан и ноћ, и то три дана без престанка.

"У болницу је дошао немачки генерал и предложио да се рањени пребаце у њихову болницу. Али наши људи нису то желели", рекао је Перић, те нагласио да Срби не смију да продају куће, послије чега је добио громогласан аплауз.

Потресно свједочење испричала је и Српкиња Драгана Станојевић, која је била са три малољетне кћерке у Машинском парку у Косову пољу, када је почело дивљање Албанаца.

"Тог 17. марта све српско горело је у Косову пољу, горела је и моја душа. Целе ноћи слушали смо дивљање Албанаца и гледали паљење српских кућа", рекла је она.

На скупу су, између осталих, учествовали Ансамбл Венац, Призренски богослови, Хор музичке школе "Стеван Мокрањац", као и свједоци и учесници у страдању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана