Владика Сава нови викарни епископ бањалучки, епископ Кирило администратор у Загребу

Г.С.
Владика Сава нови викарни епископ бањалучки, епископ Кирило администратор у Загребу

БЕОГРАД - Епископ марчански Сава, викар патријарха српског, биће нови викар епископа бањалучког Јефрема, одлучено је данас на Сабору Српске православне цркве.

Суштински, то значи да ће владика Јефрем сада имати свог замјеника и помоћника у управљању бањалучком епархијом.

Такође, за администратора Митрополије загребачко-љубљанске изабран је епископ буеносајрески Кирило. Он остаје епископ у Аргентини и Јужној Америци.

Подсјећамо, трон Митрополије загребачко-љубљанске остао је упражњен након што је тадашњи митрополит Порфирије изабран за патријарха. До данас, он је администрирао Митрополијом.

Свети архијерејски сабор одлучио је и да нови чланови Светог архијерејског синода буду епископи браничевски Игњатије и горњокарловачки Герасим, умјесто епископа зворничко-тузланског Фотија и сремског Василија.

Ко је владика Сава?

Епископ Сава марчански један је од најмлађих архијереја Српске православне цркве, а до сада је обављао и дужност секретара Његове светости патријарха Порфирија.

Епископ Сава (Бундало) рођен је 9. децембара 1984. године у Бањауци као Бојан Бундало, али је одрастао у Српцу гдје је завршио основну школу, а потом, по благослову епископа бањалучког Јефрема (Милутиновића), уписао и завршио Цетињску богословију. На Православном богословском факултету Универзитета у Београду дипломирао је 2010. године. Постдипломске студије завршио је на Институту Васељенске Патријаршије у Шамбезију, Швајцарска, гдје је магистрирао.

Ментор му је био чувени православни канонич проф. др Власије Фидас. Замонашен је 2019. године у манастиру Осовица, у близини Српца, руком владике Јефрема када и добија монашко име Сава.

У чин јерођакона рукоположен је другог дана Божића, на празник Сабора Пресвете Богородице 8. јануара 2020. године у Саборној цркви у Загребу. У презвитерски чин рукоположен је у петој недјељи великог поста, 18. априла 2021. године, руком патријарха српског Порфирија, преноси banjaluka.net.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана