Владика Лукијан: Посјета предсједника Републике Српске велика част

Срна
Foto: РТРС

СЕНТАНДРЕЈА- Његово високопреосвештенство митрополит будимски Лукијан истакао је да је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика велика част за Епархију будимску, те да је његова брига за српску заједницу исказана пажњом и низом донација на чему су му сви захвални.

"Направили смо велики искорак у смислу унапређења нашег архивског рада. Направили смо макету наших највећих светиња. Сматрам да такве нема у Српској православној цркви", истакао је митрополит Лукијан.

Владика будимски је додао да српска заједница у Мађарској живи у миру и добрим односима са свима.

"Трудимо се да будемо мост пријатељства, и то кроз културу, науку, спорт и традицију", указао је митрополит Лукијан.

Предсједник Републике Спрске Милорад Додик изразио је задовољство што владику Лукијана, свешетенство и монаштво види у добром расположењу и здрављу.

"Волим овдје доћи. Поштујем Вашу мисију и оно што чини наша црква у Мађарској. То је кључни допринос очувању наше вјере и традиције. Епархија дјелује на подручју гдје треба много воље и труда, а што ви успјешно реализујете", рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска зна за активности Епархије будимске, те да ће учинити све што је потребно да помогне и да заједно нижу успјехе.

"Дошао сам данас да кажем да ми је част што другу годину заредом обиљежавамо манифестацију посвећену српској култури `Српски дани`, која је од значаја за очување српске духовности, културе и традиције, а коју смо заједно иницирали прије двије године", нагласио је Додик.

Састанку у Владичанском двору у Сентандреји присуствује министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана