Владајућа коалиција: ЦИК буди опасну кризу

Ведрана Кулага Симић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Свако отимање права Српској на изборе значи њену елиминацију са сцене. Одлука Централне изборне комисије БиХ је незаконита.

Поручено је то након састанка странака владајуће коалиције у Републици Српској који је управо завршен у Народној скупштини.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је, послије састанка, да је након одлуке ЦИК-а о поновном пребројавању гласова за предсједника Републике Српске потврђено јединство владајуће коалиције у Републици Српској.

Реагујући на одлуку ЦИК-а БиХ о поновном бројању гласова предсједника и потпредсједника Српске, потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић је рекла да остају при ставу да су они побједници на изборима.

- Предност од 30.000 гласова биће и већа кад стигну гласови из иностранства. Не плашимо се новог пребројавања, али одлука није законска. Ова одлука ЦИК- а је класична подвала - истакла је Цвијановићева и додала да је ПДП и у изборној ноћи, када су славили, знали да губе.

Лидер НПС-а Дарко Бањац је рекао да неко жели да грађани изаберу оног којег желе у неким центрима, а не народ.

- Изборни процес је завршен. Народ у Српској је рекао кога жели. Предсједник Српске је Милорад Додик, ма колико бројали - рекао је Бањац.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић је рекао да је Додик предсједник, док је лидер СП-а Петар Ђокић рекао да коалиција остаје јединствена

- ЦИК, доносећи незаконите одлуке, жели да створи кризу. Неће ме зачудити и ако буду тражили још нека бројања. Не плашимо се пребројавања - рекао је Ђокић и додао да је побједа коалиције неупитна.

Предсједник НДП-а Драган Чавић је истакао да је ЦИК потврдио да је политички обојен те додао да је још горе што одлуком није дато право на жалбу.

- Ово није правна, већ политичка одлука - рекао је Чавић.

Први човјек Уједињене Српске Ненад Стевандић је подвукао да је јасно да је наредба ЦИК-а стигла након два протеста опозиције.

- Молим колеге из опозиције да не уводе Српску у фазу дестабилизације - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана