Влада усвојила измјене Закона о легализацији, на реду посланици

ГС
Влада усвојила измјене Закона о легализацији, на реду посланици

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката по хитном поступку, истовремено позивајући грађане да не подносе захтјев за легализацију својих бесрпавно изграђених објеката прије усвајања закона у Народној скупштини РС.

Како се наводи у саопштењу, услови за легализацију по новом закону биће повољнији, а процедуре једноставније с тим да се продужава и рок до када се објекти сматрају легално изграђеним.

"Цијенећи да је бесправна градња у највећем обиму настала у периоду након и као посљедица ратних дешавања често и као посљедица политичких одлука тадашњих локалних власти ради стамбеног збирњавања великог броја социјалних категорија грађана, због чега се сматра оправданим и да се продужи рок за утврђивање легалности за индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте чија је површина мања од 400 метара квадратних. Узети су у обзир само они објекти којима су бесправни градитељи рјешавали своје стамбено питање, а приликом разматрања рока до када се они сматрају легално изграђеним узет је крај 2013. године", саопштено је из Владе Републике Српске.

Такође, Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о обавезном здравственом осигурању којим се шири обим права осигураних лица приликом остваривања права на здравствену заштиту на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Влада је усвојила је и Консолидовани извјештај о извршењу буџета РС од 1. јануара до 30. јуна 2022. године. Буџетски приходи остварени су у износу од 1,79 милијарди КМ, што је за два посто мање у односу на ребаланс, а у нивоу с финансијским планом за прва два квартала 2022. године.

Министри су усвојили и Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о приоритетним пројектима из Програма јавних инвестиција с расподјелом средстава, чиме укупан износ одобрених средстава из Програма јавних инвестиција у 2022. години износи 247.155.780 КМ. Овим измјенама одобрена су додатна средства у износу од 1,5 милиона КМ за финансирање раније одобреног пројекта "Суфинансирање санације, адаптације и рестаурације куће Милановић у Бањалуци", тако да укупно одобрена средства за овај пројекат износе 2,2 милиона КМ. Из средстава јавних инвестиција биће финансиран и пројекат "Изградње Меморијалног комплекса посвећеног Србима цивилима страдалим у 20. вијеку", за који ће из буџета бити издвојено 800.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана