Влада Српске утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици

Г.С.
Влада Српске утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је на данашњој, 179. сједници, одржаној у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици којим се усклађују термини и дефиниције, питање сертификата за производно постројење у којем се производи електрична енергија из обновљивих извора, те питање гаранције о поријеклу електричне енергије из обновљивих извора енергије.

По разматрању Информације, Влада Републике Српске усвојила је закључак о томе да се настави са прикупљањем понуда за откуп потраживања републичких институција са банкарским гаранцијама до 26. јула ове године (до 16.00 часова), а због израженог интереса за откуп наведених потраживања.

У Министарство финансија РС приспјело је више самоинцијативних понуда за откуп потраживања Владе и републичких институција у Бирач а.д. у стечају, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Како би Влада Републике Српске, у оквиру својих надлежности, могла донијети коначну одлуку, а на бази цјелисходности, друштвене и економске прихватљивости, одлучено је да се рок за пријем евентуалних, нових пријава продужи до наведеног рока, односно до 26. јула ове године

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици.

"Важећи Закон о енергетици донесен је 2009. године, те постоји потреба да се исти усклади са законима који су донесени послије њега и то са Законом о електричној енергији, Законом о гасу, Законом о обновљивим изворима енергије, Законом о енергетској ефикасности, као и са Стратегијом развоја енергетике", наводи се у саопштењу.

У том смислу овим законом се усклађују термини и дефиниције, питање сертификата за производно постројење у којем се производи електрична енергија из обновљивих извора, питање гаранције о поријеклу електричне енергије из обновљивих извора енергије, те се нормира надлежност Владе за доношење Стратегије развоја енергетике, као секторске стратегије Републике Српске.

Овим законом ствара се и правни основ за доношење Енергетског и климатског плана Републике Српске, дефинише његов садржај, рокови, процедура усвајања и институције које су задужене за израду истог.

На данашњој сједници, Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности на Споразум о сарадњи између Владе Републике Српске и компаније Рафинерија нафте Брод а.д. Брод.

Рафинерија нафте Брод а.д. Брод обратила се Министарству енергетике и рударства иницијативом за закључивање Споразума о сарадњи између Рафинерије нафте Брод а.д. Брод и Владе Републике Српске.

Предложеним споразумом инвеститор изражава интерес за улагање у сектор енергетике у Републици Српској, посебно у сектору природног гаса, а Влада изражава спремност на сарадњу у циљу реализације намјера констатованих у споразуму, нарочито имајући у виду вишегодишње искуство инвеститора у области прераде нафте.

Конкретно, намјера овог привредног субјекта је да изгради гасну термоелектрану за производњу електричне енергије, технолошке и грејне паре као и нискотемпературне топлоте, инсталисане снаге 100 МЊ.

Уколико студија економске оправданости покаже техничку изводљивост и економску оправданост инвеститор ће поднијети захтјев за додјелу концесије.

Влада је, с друге стране, сагласна да ће по захтјеву инвеститора провести све неопходне активности у циљу додјеле концесије у складу са важећим прописима.

Према наводима из Иницијативе, очекивана укупна висина капиталних трошкова процјењује се на 150 милиона евра.

Влада Републике Српске, у функцији Скупштине акционара Матичног предузећа Електропривреда Републике Српске, донијела је Одлуку о оснивању Вјетропаркови Електропривреде Републике Српске друштво са ограниченом одговорношћу за производњу и продају електричне енергије Берковићи и Одлуку о давању инструкције за гласање представнику капитала МХ ЕРС Матичног предузећа а.д. Требиње у Скупштини Вјетропаркови Електропривреде Републике Српске друштво са ограниченом одговорношћу за производњу и продају електричне енергије Берковићи.

Електропривреда Републике Српске, примјењујући кључне стратешке циљеве из Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године, израдила је План развоја Електропривреде Републике Српске за период 2019 — 2029. године, којим су дефинисане активности на провођењу и реализацији инвестиционих пројеката за изградњу нових производних објеката МХ ЕРС, који користе обновљиве изворе енергије, међу којима су и три вјетроелектране — ВЕ Хргуд, ВЕ Доња Трусина и ВЕ Радимља.

Матично предузеће је отпочело активности на припреми реализације пројекта изградње ВЕ Доња Трусина, чији је развој планиран у периоду 2022 — 2024. године.

У циљу реализације овог изузетно значајног пројекта, потребно је покренути цијели низ активности које се, прије свега, односе на израду и прибављање одговарајућих студија, подношење захтјева за додјелу концесије, идентификацију земљишта, утврђивање власништва, те регулисање имовинско — правних односа, наводи се у саопштењу.

Из наведених разлога, оснива се ново правно лице под називом Вјетропаркови Електропривреде Републике Српске д.о.о. Берковићи, које ће на себе преузети обавезу припреме и развоја пројекта ВЕ Доња Трусина, а чије би сједиште било на територији општине Берковићи.

Ово друштво је једночлано друштво, чији је оснивач концесионар МХ ЕРС МП а.д. Требиње, са 100 одсто учешћем у основном капиталу и новчаним улогом од 150.000,00 КМ, што је и висина (укупан износ) оснивачког капитала Друштва.

Такође, Влада је донијела Одлуку о уступању на коришћење пословног објекта Републике Српске (објекат бившег Урбанистичког завода у Бањалуци) Универзитету у Бањалуци за потребе Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и овластила министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију да, у име Владе Српске, закључи уговор којим ће се детаљније уредити права и обавезе у вези са уступањем на коришћење предметних некретнина.

Конкретно, на коришћење се уступају канцеларије на трећем и четвртом спрату у објекту Урбанистичког завода у Бањалуци, у Улици Саве Мркаља 16, које су до сада користили Комисија за концесије Републике Српске и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.

"Медицински факултет Универзитета у Бањалуци је још у јулу 2021.године изразио потребу за додјељивањем на коришћење пословних просторија за обављање својих дјелатности, а с обзиром да је престала потреба да те просторије користе наведене Владине институције, створени су услови Медицинском факултету додијеле на коришћење све пословне просторије у објекту бившег Урбанистичког завода у Бањалуци", наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о одобрењу реалокације средстава Буџетске резерве, у износу од 115.000,00 КМ за санацију кровне конструкције ЈУ ОШ "Милош Дујић" Челинац и ЈУ ОШ "Вук Караџић" Ситнеши.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана