Влада Српске усвојила План стамбеног збрињавања за 2024. годину

Агенције
Влада Српске усвојила План стамбеног збрињавања за 2024. годину

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске, је на данашњој сједници, на приједлог Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, усвојила План стамбеног збрињавања за 2024. годину, којим се предвиђа стамбено збрињавање за 688 корисника у 24 општине/града Републике Српске, а које су закључно са даном 29. август 2024. године, доставиле Коначне листе за стамбено збрињавање додјелом неповратних новчаних средстава.

- Стамбено збрињавање вршиће се додјелом неповратних новчаних средстава која су обезбијеђена у буџету овог министарства у износу од 1.057.842,28 КМ, као и средствима која ће обезбиједити Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија у износу од 4.085.969,12 КМ, а све у складу са Закључком Владе Републике Српске усвојеном на 83. сједници, одржаној 29. августа 2024. године - саопштено је из Владе Српске.

Дакле, за реализацију корисника који се на дан 29.08.2024. године, налазе на коначним листама за стамбено збрињавање додјелом неповратних новчаних средстава потребан је/обезбијеђен је износ од 5.143.811,40 КМ.

- Реализацијом додјеле неповратних новчаних средстава по наведеним Коначним листама поступак стамбеног збрињавања додјелом неповратних новчаних средстава ће бити завршен у 81,3 одсто локалних заједница. Напомињемо да је у претходном периоду, у складу са Планом стамбеног збрињавања за 2023. годину, реализовано стамбено збрињавање додјелом неповратних новчаних средстава у 17 општина за 82 корисника, у укупном износу од 489.085,43 КМ - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјени Закона о заштити лица која пријављују корупцију, по хитном поступку, којим се врше корекције одредбе која се односи на надлежност Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције, ради успостављања ефикаснијег и једноставнијег система борбе против корупције.

Наиме, у Министарству правде Републике Српске постоји Ресор чија је надлежност спровођење Стратегије за борбу против корупције стога је постојање Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције Републике Српске постало непотребно.

Наведени Ресор ће обављати послове који се односе на приједлог стратешког документа за борбу против корупције, усвајати извјештаје о његовој реализацији.

У складу са тим, било је потребно извршити измјену Закона о заштити лица која пријављују корупцију у Републици Српској, на начин да се пропише нови начин извјештавања по аналитичким извјештајима о броју и исходу примљених пријава и поступака за заштиту лица која пријављују корупцију, с циљем усклађивања са Законом о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској, истиче се у саопштењу.

Влада Српске усвојила је Информацију о пројектном плану Града Дервента у пројекту "Водовод и канализација у Републици Српској II".

Укупни трошкови инвестиција Пројекта "Изградња водоводне и канализационе мреже Дервента"износе 1.951.219,51 евра, а биће реализовани сопственим учешћем Града и кредитом Европске инвестиционе банке.

Овај пројекат који се с циљем побољшања квалитета живота грађана реализује у општинама и градовима Републике Српске, у Дервенти ће обухватати: Изградњу потисног цјевовода, новог резервоара за насеља Мала Сочаница, Црнча, Осиња, Појезна и Церани са својим селима за засеоцима, као и извршење уређења потока у зони санитарне заштите изворишта Билића врело. Такође, планирана је реконструкција постојећег и изградња новог водовода у дужини од 5000 метара у урбаном дијелу града.

На данашњој сједници, Влада је донијела Рјешење о именовању Комисије за спровођење поступка додјеле подстицаја за директна улагања.

Јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања расписан је 08. августа 2024. године, а отворен је до 07. септембрa 2024. године.

Да би се спровео поступак додјеле подстицаја за директна улагања, потребно је именовање комисије, што је прописано и Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, да Влада Републике Српске, на приједлог Министарства, именује комисују за спровођење поступка додјеле подстицаја за директна улагања.

Поступак додјеле подстицаја за директна улагања, односно за подршку реализације инвестиционих пројеката привредних субјеката проводи се у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске и Уредбом о поступку додјеле подстицаја за директна улагања.

Износ ових подстицајних средстава је 14.400.000,00 КМ.

Средства су намијењена за суфинансирање дијела улагања пројеката привредних субјеката које реализују субјекти из сљедећих области: индустрија текстила, одјеће и обуће, индустријска прерада дрвета (прерада дрвета и производа од дрвета, а односи се искључиво на привредне субјекте који су произвођачи финалних и полуфиналних производа од дрвета и производња намјештаја), метална и електро индустрија, индустрија гуме и пластике, папирна и графичка индустрија, индустрија грађевинских производа, односно производња осталих производа од неметалних минерала.

Влада Републике Српске усвојила је и Информациjу о иницијативи за оснивање и почетак рада подручног одјељења Основне музичке школе "Свети Роман Мелод" Невесиње на подручју општине Билећа, те задужила Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да у буџету за 2025. годину обезбиједе средства за рад овог подручног одјељења.

Претходно је Министарство просвјете и културе запримило захтјев и иницијативу Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“, односно иницијативу Општине Билећа, уз Елаборат о оправданости оснивања подручног одјељења на подручју ове општине.

Ова иницијатива проистекла је из разлога непостојања музичког образовања у Билећи. Основна музичка школа у Билећи је са великим успјехом радила до 1991. године, када је престала са радом.

Тадашња музичка школа је имала кључну улогу у културном и образовном животу Билеће. Отварањем подручног одјељења на подручју општине Билећа, створиће се услови за додатно образовање ученика, прилика да покажу и развијају таленти, а у скоријом будућности и богатији културни живот у Билећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана