Влада Српске повукла Приједлог закона о непокретној имовини из скупштинске процедуре

ГС
Влада Српске повукла Приједлог закона о непокретној имовини из скупштинске процедуре

БАЊАЛУКА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да је Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти повучен са дневног реда сутрашњег засједања парламента Српске ради додатног усаглашавања.

- Приједлог је повучен ради додатног услаглашавања. Право Владе Републике Српске јесте да предлаже материјале, повлачи их или одгађа њихово разматрање за идућу сједницу - појаснио је Стевандић.

Он је додао да ће обавијестити посланике Народне скупштине када Влада Српске повуче овај приједлог закона, наводећи да ће прије почетка сутрашњег засједања парламента Српске бити одржан ад хок колегијум Народне скупштине.

-Када Влада повуче неки материјал ја обавијестим посланике, али ми ћемо имати колегијум у 9.30 часова. Увијек прије скупштине ми имамо неки мали ад хок колегијум - навео је Стевандић.

Приједлогом закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, који се по хитном поступку требао наћи на дневном реду сутрашње сједнице Народне скупштине, регулише се својина на тој имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти, а користе је субјекти који врше ту власт од потписивања Дејтонског мировног споразума, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Приједлог закона био је трећа тачка дневног реда, одмах иза актуелног часа и избора потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

То је требало да буде трећи покушај усвајања овог закона након што је Уставни суд БиХ претходна два закона прогласио неуставним.

Непокретна имовина једно је од кључних политичких питања у БиХ, и једна од тема од које, како је поручио предсједник Републике Српске Милорад Додик, он неће одступити у преговорима са својим коалиционим партнерима који чине власт на нивоу БиХ.

Додик је такође у више наврата поручио да има информација како Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника, намјерава да наметне закон о државној имовини у БиХ, који би Српској одузео њену имовину, те да ће, уколико се то деси, кренути у поступак самосталности Републике Српске.

Управо Шмитови потези, били су разлог да се Приједлог закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти у РС, поново уврсти на дневни ред скупштине, а након сједнице колегијума која је одржана 12. септембра Стевандић је казао да се у овом случају ради о заштитном механизму.

- Договорили смо се да непокретна имовина која је у функцији јавног власништва, буде у својини Републике Српске, и да не дозволимо да никакве могућности да акцијама нелегалног високог представника или суда буде злоупотребљено или да буде оспорено наше право на располагање. Нису то неке велике измјене - навео је тада он, додајући да је управо због имовине подигнута и оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика, јер је Српска реаговала на, како каже, “припрему одлуке да се имовина одузме”.

Опозиција  тада није прихватила предложени дневни ред, из разлога што је Колегијум одбио да се на сједници расправља о, како су навели, прекршеним закључцима, одлукама и законима Народне скупштине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана