Влада Српске: Повезати нотарске канцеларије са матичном књигом рођених

СРНА
Влада Српске: Повезати нотарске канцеларије са матичном књигом рођених

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о коришћењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига у сврху обављања нотарске службе у Републици Српској.

Министарство правде Српске обратило се Министарству управе и локалне самоуправе дописом у коме се наводи да је доношење новог Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, ради његове потпуне имплементације, отворило питање потребе повезивања нотарских канцеларија у Републици Српској са Матичном књигом рођених и другим јавним евиденцијама.

Како је наведено, нотарима је код примјене Закона о нотарској служби у Републици Српској и обезбјеђивања правне сигурности, потребно омогућити увид у матичне књиге вјенчаних и умрлих.

С тим у вези, Влада Републике Српске сагласна је да министар управе и локалне самоуправе, потпише Споразум о електронској размјени података из Централне базе другог примјерка матичних књига са министром правде Републике Српске и предсједником Нотарске коморе Републике Српске, који би се користили у сврху обављања нотарске службе у складу са важећим прописима.

Влада је усвојила и информацију о изради допуне Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција од 16. марта до 31. јула.

Израда и усаглашавање допуне прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај Европске комисије о БиХ за период од 16. марта до 31. јула ове године, почела је 25. јуна.

Након обједињавања и усаглашавања достављених информација надлежних институција Републике Српске, а затим и осталих институција у БиХ, утврђен је обједињени нацрт допуне Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција од 16. марта до 31. јула.

Овај документ ће се након његовог разматрања на Влади Републике Српске и другим нивоима власти у БиХ и превођења на енглески језик доставити Европској комисији.

Влада је усвојила и инфромацију о реализацији инструмента Инвестициони оквир за западни Балкан /WБИФ/ у периоди јануар-август ове године.

У оквиру овог инструмента извршена је финализација грант апликација које су кандидоване у оквиру 30. позива за техничку помоћ и 10. позива за суфинансирање инвестиционих пројеката.

Такође, институције Републике Српске су у оквиру отвореног 31. позива за техничку помоћ и 10. проширеног позива за суфинансирање инвестиција идентификовале четири четири пројекта који ће у наредном периоду бити разрађени у форми грант апликација и достављени Европској комисији.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу координисало је реализацију позива у Републици Српској у сарадњи са ресорним министарствима. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана