Влада Српске дала зелено свјетло за необјављивање Шмитових одлука

ГС
Foto: Влада РС

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је на данашњој посебној сједници назначила да постоји уставни основ за доношење предложеног закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске који предвиђа да се донесени прописи и други акти (нелегалног) високог представника у БиХ не објављују у Службеном гласнику.

Влада Српске је размотрила и дала мишљење на Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске, који су у скупштинску процедуру по хитном поступку упутили посланици у Народној скупштини.

Постоји уставни основ за доношење овог закона према којем Република уређује и обезбјеђује уставност и законитост, а Народна скупштина доноси законе, друге прописе и опште акте, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је у складу са одредбама Устава Српске прописано да се закони, други прописи и општи акти, прије ступања на снагу објављују у одговарајућем службеном гласилу.

"Такође, у преамбули Устава Српске изражена је јасна опредијељеност Републике за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за БиХ, док је у члану 5. Устава изричито утврђено да се уставно уређење Републике, између осталог, темељи на гарантовању и заштити људских слобода и права у складу са међународним стандардима и владавини права", наводе из Владе.

У саопштењу се додаје да је важећим Законом о објављивању закона и других прописа Републике Српске уређен начин објављивања закона, других прописа и општих аката Републике у службеном гласилу Српске, као и оснивање, статус и управљање Службеним гласником.

"Предложеном измјеном овог закона брише се одредба која прописује да ће се у Службеном гласнику Републике Српске објављивати прописи и други акти које доноси високи представник за БиХ", наведено је у саопштењу.

Предлагач предметног закона, образлажући разлоге за доношење, навео је да Кристијан Шмит није именован у складу са одредбама Анекса 10 Општег оквирног споразума о миру за БиХ, који предвиђа, између осталог, да високи представник "треба бити именован у складу са релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН".

"Сходно томе, не може се сматрати високим представником у БиХ, те се предлаже да се прописи и други акти које доноси не објављују у Службеном гласнику Републике Српске", наводи се у образложењу.

Влада Српске сматра да сходно свему наведеном Приједлог закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске у складу са Уставом Републике, правним системом Српске и Правилима за израду закона и других прописа Српске, наведнео је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана