Влада Србије од 2017. дозначила 188,3 милиона КМ донација

Срна
Влада Србије од 2017. дозначила 188,3 милиона КМ донација

БАЊАЛУКА - Влада Србије је од септембра 2017. закључно са августом прошле године дозначила Републици Српској 15 донација у укупном износу од 188,3 милиона КМ, од чега је до сада исплаћено 182,3 милиона КМ или 96,83 одсто, наведено је у Информацији о одобравању и употреби донаторских средстава Владе Србије, која је усвојена на данашњој сједници Владе Српске.

Према наведеним подацима, у Српској је распоређено 172,8 милиона КМ, од чега је финансирано 136 пројеката у области путне, привредне, спортске и социјалне инфраструктуру, а улагано је и у здравство у 53 јединице локалне самоуправе у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Донаторска средства Србије усмјерена су и у поједине локалне заједнице у Федерацији БиХ - Дрвар, Гламоч, Босански Петровац, Босанско Грахово, Босанска Крупа и Мостар, гдје је финансирано 26 пројеката из области путне инфраструктуре, водоснабдијевања, школства, здравства, културе и спорта, те улагано у обнову и изградњу вјерских објеката Српске православне цркве.

У Брчко дистрикту донаторским средствима Србије од 500.000 евра финансирана је изградња дјечијег обданишта.

Влада Српске усвојила је данас и информацију о пројекту "Водоводна и канализациона инфраструктура у Републици Српској" у којој је наведено да ће ефекти реализованих инвестиција имати вишеструке користи, како на здравље становништва, тако и на привредне токове али и на свеукупну одрживост система водоснадбијевања у локалним заједницама.

Пројектом је планирано финансирање из кредитних средстава Европске инвестиционе банке 50 милиона евра, 35 милиона евра гранта и 15 милиона евра властитог учешћа. До сада су по пројекту потписана 54 уговора о радовима и 18 уговора о испоруци робе.

Такође, уложена су и знатна средства у израду пројектне документације и услуге надзора, чиме је укупан износ уговорених радова, робе и услуга 71,5 милиона евра.

Укупан износ одобрених грант средстава је 19,3 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана