Влада РС данас одлучује о износу најниже плате: И за 50 КМ већи минималац гаси поједине фирме

Маријана Миљић Бјеловук
Влада РС данас одлучује о износу најниже плате: И за 50 КМ већи минималац гаси поједине фирме

БАЊАЛУКА - Влада Српске данас ће саопштити износ најниже плате за ову годину, а повећање минималца од 50 марака па и мање поједина предузећа неће моћи издржати, због чега би надлежни требало што прије да смање порезе и доприносе како би погурали раст примања.

Послодавци у Српској предлажу најнижу плату од 673 марке, синдикат тражи најмање 800 КМ. Минималац од маја прошле године износи 650 марака и тада је на основу одлуке Владе та плата повећана за 60 марака. Прије тога, односно крајем 2020. године, такође је Влада преломила и одлучила да најнижа плата буде већа за 50 марака, односно тада је одлучено да та плата за 2021. годину 590 КМ. Дакле, за мање од годину и по најнижа плата је повећана три пута и то одлуком Владе, јер се социјални партнери нису могли договорити.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић наводи да би нови раст најниже плате од 50 марака, па и мање од тога за нискоакумулативне гране привреде представљао велике проблеме.

- С друге стране, сваки радних који прима ту плату рећи ће да 50 КМ није довољно у односу на инфлацију. Са аспекта привреде, али и тога колико плате учествују у трошковима, тај раст представљаће значајан трошак јер ће поједине фирме морати то покрити из смањене профитабилности. Неки ће свести пословање на нулу и склизнути у минус  - рекао је “Гласу Српске” Рачић и додао да с обзиром да је у мање од годину и по три пута повећана најнижа плата надлежни би требало што прије да за један или два процента смање порезе и доприносе. То би, појашњава Рачић, омогућило фирмама да даље повећају плате радницима јер би им били смањени трошкови.

- Дакле, фирмама смањењем трошкова треба отворити пут да наставе повећавати плате. То је у овом моменту потребно свим привредним гранама да би сачувале радни потенцијал - поручио је Рачић и додао да би и смањењем парафискалних намета омогућило привредницима да продишу.

Економисти наводе да послодавци и синдикат заступају своје интересе. Истичу да је тешко рећи ко је у праву, али да је с друге стране јасно да се привреда Српске налази у тешкој ситуацији.

- Имамо слабу привреду. Њена ефикасност и продуктивност је ниска. Због тога раст плате у појединим гранама може довести до озбиљних потешкоћа у ликвидности, функционисању и опстанку појединих фирми. С друге стране, плате су мале и то је демотивишући фактор за неквалификовану и средње квалификовану радну снагу - наводи економиста Александар Љубоја и додаје да је по питању приједлога послодаваца и синдиката истина негдје на средини.

Нагласио је како само мањи број компанија може без већих потешкоћа да обезбиједи веће плате, јер смо мала и неразвијена привреда која је додатно пољуљана дешавањима у свијету.

Љубоја подсјећа да у посљедњих десет година Привредна комора РС предлаже смањење пореза и доприноса у корист раста плата.

- То је дјелимично рјешење за акумулацију додатне ликвидности и могућности за инвестициони замах како би се повећао обухват запослених и самим тим пореза и доприноса. Државни апарат има потребу за новцем да би функционисао и да би имао друштвен и инвестициони циклус - казао је Љубоја.

Коначно рјешење, наводи он, јесте то да се повећа ефикасност привреде кроз инвестиције, примјене нових технологија и дигитализацију те повећање продуктивности.

- Опет од тога немамо ништа ако допустимо да нам радна снага одлази - закључио је Љубоја.

Највиши у региону

Према посљедњим доступним подацима најнижа бруто плата у Српској износи 939,2 КМ и већа је него у ФБиХ, Србији, Сјеверној Македонији па чак и у Бугарској. У РС, најнижа бруто плата, у односу на ФБиХ, већа је за 156,4 КМ, а у односу на Сјеверну Македонију за 85 КМ. Бруто минималац у РС већи је него у Србији и Бугарској за 31, односно 21 марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана