Влада именовала радне групе за израду социјалне карте и демографску обнову

Срна
Влада именовала радне групе за израду социјалне карте и демографску обнову

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је рјешења о именовању радних група за израду социјалне карте и за демографску обнову.

На челу Радне групе за израду социјалне карте је потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић, док Радном групом за демографску обнову руководи потпредсједник Владе Републике Српске Милош Букејловић.

Чланови радних група су представници ресорних министарстава, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу. 


Влада Републике Српске одобрила је данас 3.355.355 КМ за социјално збрињавање радника.
Одобрена средства намијењена су за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 1.141 радника из 36 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације остали без запослења, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Средства из ове одлуке распоређују се Фонду за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске у износу од 3.355.355 КМ, од чега 3.157.184 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 1.121 радника из 21 предузећа.

То су предузећа "Неимарство" из Требиња, "Пластика" и "Синтетик" из Бањалуке, "Романијски божур" са Сокоца, "Градска чистоћа" из Љубиња, "Градина" из Калиновика, "Шамац-стан" из Шамца, "Дивин" из Билеће, "Ратко Перић" из Прибоја, те "Височник" и "Јавор" из Хан Пијеска.

Међу овим предузећима је "Српски радио Модрича" из Модриче, "Невесиње" из Невесиња, "Унаметал" из Новог Града, "Градска топлана" и Спортско-културни центар из Брода, Енергоинвест ЗДП Петролинвест из Источног Сарајева, "Енергоинвест" Расклопна опрема из Источног Сарајева, "Бромет" из Брода, ЈКП "Екоком" из Лопара и "Техногас фабрика техничких гасова Добој" из Велике Буковице.

Износ од 198.171 КМ предвиђен је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 20 радника из 15 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО Републике Српске, отворен до 31. децембра прошле године, а који уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију.

Нова одлука о процјени утицаја прописа

Влада Републике Српске донијела је данас нову одлуку о процјени утицаја прописа с циљем да се у што већој мјери спријечи увођење нових административних ограничења за пословну заједницу и грађане, односно да се они у што већој мјери поједноставе.
Процјена утицаја прописа је саставни дио регулаторне реформе која је у Републици Српској започета још 2006. године са такозваном "гиљотином прописа".

Након што је овом реформом поједностављен значајан број административних процедура и поступака, прво кроз пилот-пројекте, а касније и трајно је уведена методологија процјене утицаја прописа с циљем доношења квалитетнијих прописа, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Имајући у виду чињеницу да процјена утицаја прописа представља динамичан процес било је потребно приступити изради нове одлуке о процјени утицаја.

У складу са новом одлуком процјена утицаја прописа спроводиће се, не само на нацрте и приједлоге закона, већ и на подзаконске прописе, односно уредбе и правилнике којима се најчешће разрађују формалности /дозволе, потврде, рјешења..../, односно административне процедуре, додаје се у саопштењу.

Из Владе наводе да је циљ да се у што већој мјери спријечи увођење нових административних ограничења за пословну заједницу и грађане, односно да се они у што већој мјери поједноставе.

Битне новине су и одредбе које се односе на процјену утицаја прописа који се усклађује са правном тековином ЕУ, као и предвиђање обавезе спровођења анализе трошкова и користи, увођење модела стандардних трошкова, те еџ пост анализе, додаје се у саопштењу.  

 

Измјена уредбе о начину плаћања готовином

 

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о условима и начину плаћања готовим новцем с циљем превазилажења проблема уочених током њене вишегодишње примјене у пракси, као и усклађивања са другим прописима.
"Између осталог, имајући у виду тренутну економску ситуацију коју одликује, прије свега, изражен раст стопе инфлације предложено је да се дозвољени износ готовинског плаћања добара и услуга, изузев плаћања у трговини на велико, према другом пословном субјекту повећа са 200 КМ на 500 КМ, уз додатно прецизирање да се наведени износ односи на плаћање добара и услуга по једном рачуну", саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Влада Српске је на данашњој сједници утврдила и Закон о измјенама и допунама Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске ради интензивније подршке привредним друштвима у Српској, с обзиром на постојеће глобалне поремећаје на тржишту.

Између осталог, овим законом проширене су дјелатности Фонда за развој и запошљавање Српске, тако да, осим већ прописаних, Фонд врши одобравање и зајмова, издавање гаранција, купопродају постојећих недоспјелих потраживања или будућих краткорочних потраживања насталих на основу уговора о продаји робе или пружању услуга, продају и давање у закуп стечене материјалне имовине коју је Фонд преузео у судском поступку као намирење потраживања, те продају потраживања из пласмана.

Овим законом су, између осталог, проширене дјелатности Фонда за развој и запошљавање Републике Српске.

Осим већ прописаних дјелатности, Фонд врши одобравање и зајмова, издавање гаранција, купопродају постојећих недоспјелих потраживања или будућих краткорочних потраживања насталих на основу уговора о продаји робе или пружању услуга, продају и давање у закуп стечене материјалне имовине коју је Фонд преузео у судском поступку као намирење потраживања, те продају потраживања из пласмана. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана