Влада ХНК: Подршка обнови саборне цркве

Срна
Влада ХНК: Подршка обнови саборне цркве

МОСТАР - Премијер Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Невенко Херцег најавио је данас у разговору са мостарским парохом Душком Којићем наставак подршке коначном завршетку обнове Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

Херцег је са Којићем разговарао о наставку радова на Саборној цркви у Мостару, као и о потребама српске заједнице и уставноправном положају српског народа у ХНК-а. Повод сусрета био је свечано обиљежавање 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице у Мостару 23. и 24. септембра којем ће, како је најављено, присуствовати Његова светост патријарх српски Порфирије.

Херцег је навео да Саборна црква није само споменик културе Мостара и БиХ, већ једно од обиљежја мултиетничности града.

"То је на трагу и политичке опредијељености ове владе коју свједочимо у континуитету, кроз цијело трајање нашег мандата.

Ми смо влада свих наших грађана, свих становника ХНК-а, што стално потврђујемо кроз сарадњу и подршку свим нашим градовима и општинама, пројектима свих наших јединица локалне самоуправе, али и свим вјерским и националним заједницама, па тако и Српској православној цркви и њеним објектима у ХНК-а", нагласио је Херцег.

Он подсјећа да је кантонална Влада ријешила дугогодишње питање уставне конститутивности Срба у ХНК. "Тиме смо послали јаку поруку да је ова земља могућа једино уколико се неотуђива национална права гарантују кроз најважније документе, за сваки народ и за сваког грађанина на цијелом њеном простору", рекао је Херцег.

Из Владе ХНК подсјећају да су у децембру прошле године међу првима реаговали финансијском подршком када је непознати починилац, или више њих, девастирао електричне инсталације на Саборној цркви. Парох Којић упознао је Херцега о току завршних радова на Саборној цркви, те захвалио Кантоналној влади што је увијек имала слуха за проблеме српске православне заједнице у Мостару и у цијелој долини ријеке Неретве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана