Вјештак на суђењу Цикотићу: Цијене војне опреме фризиране ради погодовања "Скауту"

Срна
Вјештак на суђењу Цикотићу
Foto: Klix.ba | Вјештак на суђењу Цикотићу

САРАЈЕВО - У наставку суђења бившем министру одбране у Савјету министара Селми Цикотићу, вјештак Тужилаштва БиХ Берко Зечевић указао је и на "фризирање" цијена продаје војне опреме, чиме се погодовало купцу.

Зечевић је, у наставку изношења налаза и мишљења, навео да је у периоду продаје муниције и оружја загребачкој фирми "Скаут" постојала комисија која је контролисала комплетан процес и да је тендер био објављен у "Слободној Далмацији" у Хрватској.

Он је рекао да су тада Министарству одбране стигле четири понуде, од којих је најповољнија била домаће фирме "Брунинг", али да је на тендеру побиједила загребачка фирма "Скаут" са понудом већом од 1,5 милион КМ.

"Рок испоруке требао је бити шест мјесеци од потписивања уговора, што се на крају никада није десило", навео је Зечевић и додао да је образложење тада било да је ријеч о застарјелој војној опреми, иако је у уговору наведено да рекламација неће бити прихваћена.

Уговор је, каже Зечевић, имао низ тачака, а посебно се реферисао на сертификацију с обзиром на то да је та војна опрема имала "широк спектар муниције и оружја".

"То није било тако, то је све требало бити у року од шест мјесеци. Од 2003. до 2023. године то није извршено", рекао је Зечевић.

Према извјештају, проблем је настао када је Министарство одбране почело сносити трошкове за одржавање војне опреме, иако се уговором купац обавезао на то.

"Укупна цијена није смјела бити подложна промјенама, што се на овај начин дешавало", истакао је Зечевић и образложио да је томе допринијело то што се није знало колико шта вриједи по комаду и јер комплетна опрема није испоручена одједном већ парцијално.

Други проблем је, према његовим ријечима, настао када је фирма "Скаут" почела рекламирати робу иако је наведено да се то не смије радити.

Тужилац Тужилаштва БиХ Младен Фуртула питао је вјештака која је хронолошки била улога Министарства одбране, на шта је Зечевић одговорио да је Министарство тада формирало комисију која је сачинила табелу пописане војне опреме, која се на крају није слагала са табелом из основног уговора.

Он је навео да је нашао низ одступања, нарочито јер је представник фирме "Скаут" био један од чланова комисије.

Вјештак је додао да је из табеле из 2005. године уочио да су одступања из основног уговора и табеле Министарства око 120.000 КМ разлике.

 

"Ова табела је фризирана и прилагођена да цијена расте", појаснио је Зечевић.

Он је навео да је фирма "Скаут" доставила писмо Министарству одбране у којем тражи да Техничко-ремонтном заводу /ТРЗ/ Хаџићи испоруче 1,1 милион комада муниције јер истиче рок за испоруку из њиховог уговора, иако Министарство није било потписиник никаквог уговора са Заводом у Хаџићима.

Фуртула је вјештака питао колика је вриједност тога, а он је рекао да је најмање 110.000 КМ ишло само у корист "Скаута".

Налазом је утврђено да је ТРЗ преузео чак и дио муниције који није предвиђен уговором, што постоји у записницима из Министарства одбране, с тим да су се мијењали називи.

Зечевић је навео да није сигуран да ли су то биле штампарске грешке или је неко усљед незнања то направио, али опрема која је стигла у ТРЗ Хаџићи много је скупља од опреме из првобитног уговора између Министарства одбране и "Скаута", преноси Бирн.

У завршном излагању вјештака наведено је да је дошло до замјене наоружања, гдје су се анексом уговора мијењале ставке о броју наоружања, што је било супротно уговору.

Ту је посебно издвојио ракете "128 пламен" а њихова цифра од 20.000 раније се није спомињала. Он је навео да се дотадашње 62 ракете мијењају за 20.000 нових које немају исту функцију и сврху. Првобитне "пламен" 62 ракете су освјетљавајуће које немају велику разорну моћ и користе се у морнарици, док су нових 20.000 модерније, изузетно разорне моћи и много скупље у продаји.

У поређењу са цијенама, Зечевић је рекао да првобитне ракете коштају 11 КМ по комаду, док су друге коштале 1.000 КМ по комаду.

"Ту је дошло до новог проблема јер је Министарство спољне трговине и економских односа морало консултовати Министарство безбједности јер је ријеч о опасном наоружању, што се никада није десило", рекао је Зечевић.

Оптужница терети Цикотића да је од 2009. до 2011. године, у договору са другим лицима, а с циљем прибављања користи искористио службени положај и погодовао фирми "Скаут" из Загреба.

Цикотић је, супротно споразуму о коначном располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене робе, те четири рјешења о испоруци муниције.

Према оптужници, он је закључио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције, закључене 2003. и 2004. године.

Наставак суђења заказан је за 16. мај, када ће вјештака испитати одбрана.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана