Вјештаци: Тужилац Михајловић јесте болестан, али може учествовати у поступку

ГС
Вјештаци: Тужилац Михајловић јесте болестан, али може учествовати у поступку

САРАЈЕВО - Тужилац Божо Михајловић, који се терети за несавјестан рад у служби, способан је учествовати у поступку, закључио је тим вјештака медицинске струке, који су вјештачење оптуженог обавили према наредби Суда у оквиру обновљеног суђења пред Опћинским судом у Сарајеву.

Абдулах Кучукалић, вјештак судске медицине, појаснио је да су у протеклом периоду обављена два медицинска вјештачења оптуженог.

Након првог вјештачења, обављеног у фебруару 2022. године, утврђено је да Михајловић болује од тешке депресије, те да су код њега констатоване суицидалне накане, због чега је у једном тренутку била предложена и његова хоспитализација.

Констатовано је и да се оптужени лијечи редовно од 2016. године због болести срца, дијабетеса, хроничне опструктивне плућне болести и других обољења.

Након што су установљене такве дијагнозе и потребе за даљњим лијечењем и додатним дијагностичким процедурама, тим вјештака предложио је мировање оптуженог од четири мјесеца, а затим и поновно вјештачење.

“Стекли смо увид да оптужени болује од тешке депресије. Депресије која је почела након стресних догађаја”, казао је вјештак Кучукалић, преноси Бирн.

Друго вјештачење обављено је у јулу ове године, а у оквиру њега тим вјештака је констатовао да су симптоми депресије оптуженог доста добро санирани уз терапију, те да је он сада способан учествовати у поступку.

“Значи, с обзиром на овакво стање и налаз тима кардиолога, ми смо се опредијелили да оптужени може учествовати у судском поступку, уз активно ангажовање свог адвоката”, додао је Кучукалић.

Овом налазу се у цијелости придружио и Хамза Жујо, други члан тима вјештака, додавши како оптужени има тешка обољења и проблеме с дисањем, због чега савјетују прављење пауза у току поступка, уколико дође до погоршања здравственог стања оптуженог.

Трећи члан тима вјештака Нермина Бајрамагић, клинички психолог, није присуствовала данашњем суђењу због, како су појасниле њене колеге, здравствених разлога.

Апелационо вијеће Суда БиХ је крајем 2020. укинуло пресуду којом је Михајловић осуђен на пет година затвора зато што је пропустио вршити надзор над радом и поступањем своје дактилографкиње, која је присвојила привремено одузети новац из више предмета у износу од преко 100.000 конвертибилних марака, те поступак пренијело на мјесно надлежни Опћински суд у Сарајеву.

Михајловић је од 2010. био руководилац Посебног одјељења за организовани криминал и корупцију у Тужилаштву БиХ.

Владо Адамовић, бранилац оптуженог Михајловића, рекао је како му је драго да су вјештаци констатовали да његов брањеник заиста има здравствене проблеме, због информација да оптужени злоупотребљава здравствено стање.

“Не ради се о избјегавању поступка, него се ради о озбиљно болесном човјеку, који је доведен у судски поступак – сад по мојој процјени, не по његовој – институционалним злостављањем, што ће се на крају и доказати”, додао је Адамовић.

Наставак суђења заказан је за 29. септембар, када би требала бити саслушана и вјештакиња Бајрамагић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана