Вишковић: Народни посланици да буду јединствени на посебној сједници Парламента

Срна
Foto: Влада РС

ВИШЕГРАД - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је неразумно да њемачки Бундестаг доноси одлуке о судбини Републике Српске у оквиру БиХ и истакао да очекује да сви посланици у Народној скупштини Српске на предстојећој посебној сједници парламента буду јединствени с обзиром на то да су у питању национални интереси.

Вишковић је нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, користећи своја уставна овлаштења покренуо витални интерес на одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва БиХ.

Он је поручио да се у Бундестагу не одлучује о будућности БиХ, него у институцијама БиХ и да од посланика у Народној скупштини Српске очекује да пошаљу такав став, без обзира на то да ли су власт или опозиција.

“Република Српска је власништво људи који овђе живе, није власништво ни власти, ни опозиције, него свих, и ако мислимо добро овој Републици, онда морамо у томе учествовати”, рекао је Вишковић новинарима у Вишеграду.

Вишковић је истакао да у неким питањима морамо постојати јединство - када је ријеч о националним интересима има нека црвена линија испод које се не би смјело ићи.

Он је позвао све посланике, и власти и опозиције, да учествују у раду посебне сједнице и да донесу најбољу одлуку за Републику Српску.

“Ми из Народне скупштине Републике Српске хоћемо да пошаљемо поруку и кажемо: 'Господо, пустите нас да ми у БиХ одлучујемо о својој судбини у складу са Дејтонским споразумом, Уставом и овлаштењима'”, нагласио је Вишковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва 2. септембра, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

У Народној скупштини Републике Српске примљен је Додиков захтјев за сазивање посебне сједнице парламента ради изјашњавања о његовој изјави о овој одлуци.

Према Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и, уколико је десет дана од дана просљеђивања потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана