Вишковић: Значајна изложба поводом 80 година од ослобођења Београда

Срна
Вишковић: Значајна изложба поводом 80 година од ослобођења Београда

БЕОГРАД - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Београду да је изложба "Војна дипломатија на путу ка слободи" поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације значајан догађај за српску историју, поготово у вријеме када се покушава прекрајати историја и уједно прилика да се види повезаност и љубав Срба са руским народом.

Вишковић је нагласио да је изложба значајан догађај, поготово у вријеме када се многи који су били на страни нациста и фашиста данас покушавају представити на другачији начин, и истакао да ослобођење Београда Република Српска доживљава као свој дан, који је важан за историју Срба гдје год они живјели.

-Ево, чињенице говоре - захваљујући Црвеној армији, захваљујући Народноослободилачкој војсци тадашње Југославије, ми смо успјели да се ослободимо окупатора, фашизма и од нацизма и да спасимо и своје постојање и своју традицију - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, да је историја у том моменту била другачија, позиција српског народа данас би била много тежа.

-Данас смо имали прилику овдје да, поводом 80 година од ослобађања Београда, видимо фотографије, разне предмете који су из тог времена и на неки начин су нас подсјетили на то вријеме које је важно за наше постојање - изјавио је Вишковић за СРНУ и РТРС.

Вишковић је напоменуо да је Београд био под окупацијом три године и седам мјесеци, али да је тог 20. октобра 1944. године, на данашњи дан, у њему коначно заживјела слобода.

-Србија је наша мајка. Према томе, ослобођење Београда и ми из Републике Српске доживљамо као као наш дан и наш датум и догађај који је важан за историју Срба гдје год они живјели - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је данас велики дан и за српски и за руски народ.

-Хвала, прије свега, и представницима Руске Федерације који су данас у Београду и који сваке године долазе да обиљеже годишњицу ослобођења Београда - рекао је Вишковић.

У Београду је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, премијера Републике Српске Радована Вишковића и замјеника предсједника Савјета Федерације Русије Константина Косачова, отворена изложба "Војна дипломатија на путу ка слободи" поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана