Тривић: О минималцу треба разговарати

Маријана Миљић

БАНАЛУКА - Премијер Српске Радован Вишковић није се појавио на састанку са представницима Уније послодаваца Републике Српске, а министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић рекао је да Вишковић није могао доћи због преузетих обавеза.

- Питање најниже плате треба да одреде социјални партнери. Приједлог предсједника РС Милорада Додика од 1.050 марака је изнуђен потез - рекао је Митровић на почетку састанка привредника и Владе на тему утврдјивања најниже плате у Српској.

Предсједник Уније послодавца РС Саша Тривић рекао је да му је жао што није дошао Вишковић да разговара са послодавцима о најнижој плати.

- Добили смо информацију да износ најниже плате од 1.050 марака није коначан и да о свему треба разговарати. Све зависи од Владе ФБиХ, односно колико ће тамо износити минималац - рекао је Тривић. Навео је да и њихови приједлози ка Влади РС, међу којима је и износ најниже плате од 750 марака, нису коначни и да о свему треба разговарати.

Директор Уније послодаваца РС Саса Аћић рекао је да ако би дошли у позицију да Српска има најнижу плату од 1.050 маракаи то би угасило око 20.000 радних мјеста.

- Поједина предузећа би гасила производњу или би се селила у друге земље - рекао је Аћић и додао да приликом одређивања најниже плате у обзир треба узети два елемента, односно инфлацију и економски раст.

Директор предузећа Дермал из Котор Вароша Раденкон Бубић рекао је да би раст најниже плате на 1.050 марака утицао на раст трошкови за плате за пет милиона марака  на годишњем нивоу.

- Најнижу плату код нас добијају само они који су на боловању - рекао је Бубић.

Навео је и да му је жао што се није данас појавио на састанку Вишковић како би му презентирали све посљедице приједлога повећања најниже плате на 1.050 марака.

Свако повећање најниже плате мимо узимања у обзир макроекономских индикатора био би кобан и по предузеће Дестилација из Теслића.

- Били би приморани да отпустио око 320 радника - рекао је директор Дестилације Зоран Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана