Вишковић: За ово што ради, Шмит једино у БиХ није кажњен

СРНА
Вишковић: За ово што ради, Шмит једино у БиХ није кажњен

ВЛАСЕНИЦА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Кристијан Шмит у БиХ ради оно за шта би свако и свуда на свијету био кажњен, те позвао све лидере унутар БиХ да не вјерују странцима, а Шмита да се врати у своју земљу јер од како је дошао у БиХ она клизи уназад. "Нема то нигдје као у БиХ - да неко ко је туриста дође у земљу и каже од данас се ја питам", нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да Шмит провоцира, показује ароганцију, глуми моћ и шаље неке поруке, вјероватно с циљем изазивања неког реаговања у датом моменту и онда омогућавања да интервенише неко попут НАТО-а.

Вишковић је нагласио да је Шмит у посљедње вријеме постао политичар у БиХ, дајући политичке изјаве, провоцирајући цијели један народ, желећи реаговање тог народа, желећи да изазове дестабилизацију БиХ, желећи одговор институција Републике Српске.

Он је указао да су Шмитове изјаве, Шмитова гестикулација када даје изјаве - запрепашћујуће.

"То смо могли да гледамо прије 50, 60 или 80 година. Је ли то та порука господине? Ми из Републике Српске морамо на то одговорити мирне главе, трезвено, ниједног момента не насјести на провокацију, на изазивање било каквог конфликта. Морамо бити опрезни, морамо хладне главе да се бранимо. Позиција Републике Српске је изузетно тешка и немојте да се лажемо. На нас ударају са свих страна, морамо правно да се бранимо од насиља, од силе, од ароганције", рекао је Вишковић новинарима у Власеници.

Он је поручио Шмиту да не изазива дубље раздоре унутар БиХ.

"Немојте то чинити! Није вам то задатак ни по ономе за шта се представљате, да правите раздоре, сукобе. Да га имате, Ваш мандат би био у правцу смиривања тензија, да позивате све стране да нађемо што боља рјешења. То не бисте радили да сте овдје у име мира, да сачувате мир, да спроводите цивилни аспект Дејтонског мировног споразума", рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао све лидере унутар БиХ да не вјерују странцима.

"Немојмо вјеровати странцима, не знају странци боље од нас наше обичаје, нашу вјеру, нашу културу. Ако смо овдје заједно живјели толико година, можемо то и убудуће, само да се поштујемо и уважавамо. Овдје у Републици Српској нико и никада није имао проблем зато што припада другој вјери или другој нацији. Овдје сте сви добродошли и Република Српска отворено прихвата све добре људе који прихватају наше законе и наше уставно уређење", истакао је Вишковић.

Он је поручио Шмиту да се врати у своју земљу јер од како је дошао у БиХ, она клизи уназад.

"Како је дошао у БиХ, ова земља клизи уназад, не иде напријед, он је изазвао само сукобе, раздоре, завадио политичке лидере унутар БиХ. Он ради оно за шта би свако и свугдје на свијету био кажњен. Ми Вам желимо свако добро, идите својој породици, у своју земљу, и уживајте. Али не можете да уживате у Њемачкој, као што уживате овдје, за привилегије које никада нисте имали до сада. Никада тај господин није имао плату као што има данас, никада није имао привилегије које има данас. О чему он одлучује?", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана