Вишковић: Вријеме је да бригу за земљу преузму изабрани званичници, а странци да се врате кућама

Срна
Вишковић: Вријеме је да бригу за земљу преузму изабрани званичници, а странци да се врате кућама

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да на скуп "Граница постоји" на међуентитетској граници у Источном Сарајеву нико није дошао да брани појединца него институције Српске јер је дошло вријеме да бригу за ову земљу преузму изабрани званичници, а странци да се врате својим кућама.

Премијер Српске је нагласио да нигдје нема да један човјек који није потврђен у Савјету безбједности УН може да доноси законе, уредбе и да мијења законе и каже да ће кривично одговарати свако ко не поштује његов закон.


"То је крај демократије и дно дна што се тиче права", рекао је Вишковић.

Он је истакао да Република Српска има изузетно тежак посао - да се правно бори против неправде, те затражио, због будућности, да сви уваже да је, према Уставу, БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

"У Источном Сарајеву сте били свједоци да се окупио значајан број грађана Републике Српске са овог подручја да на достојанствен и миран начин изрази негодовање и незадовољство, те противљење јер се људи позивају на кривичну одговорност зато што раде свој посао у складу са Уставом и законом", рекао је Вишковић новинарима.

Предсједник Владе Републике Српске поставио је питање да ли се жели анархија у овој земљи ако се онемогућава људима да раде свој посао у складу са Уставом и законом.

"Предсједник Републике је дужан у складу са законом да потпише указ о проглашењу закона којег донесе Народна скупштина. Директор жСлужбеног гласникаж је дужан да објави тај закон. Да ли ви тим људима забрањујете да раде? Да ли је то удар на инсититуције?", упитао је Вишковић.

Вишковић је истакао да се не може игнорисати трећина БиХ, односно српски народ и 49 одсто територије, те позвао колеге у Федерацији БиХ, уколико желе будућност ове земље, да то буде у уважавању и поштовању другог и другачијег.

"Морамо да уважавамо једни друге. Ми смо овдје живјели вијековима. Зашто не можемо живјети у миру у наредном периоду? Зашто овдје морају доћи неизабрани странци да они кажу како треба да живимо? Ми најбоље знамо како треба да живимо и да је, 30 година послије несретног рата, дошло вријеме да бригу за ову земљу преузму изабрани званичници у овој земљи", рекао је Вишковић.

Он је истакао да се странцима треба захвалити и да се врате својим кућама и уређују у својој земљи.

"Не можете рећи: жДанас сам дошао и овдје сам ја законж. Онда се поставља питање чему избори у БиХ и чему служе званично изабрани представници ове земље. Ово је удар на читаву БиХ, не само на Српску. Ово је удар на демократију и на интелигенцију јер овог нема ни у једној другој земљи на свијету", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе је захвалио грађанима на мирном и достојанственом окупљању на великом одзиву.

"Наши грађани су на најцивилизованији начин својим присуством рекли – стоп, зауставите се јер свему има краја. Немојте нас покушавати тјерати из ове земље. Ово је наша дједовина и очевина и не можете нас отјерати. Сједнимо да разговарамо о будућности земље", наггласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана