Вишковић: Кинеске компаније спремне да граде и финансирају пројекте у Српској

Срна
Foto: РТРС

ПЕКИНГ - Све кинеске компаније са којима сам разговарао протеклих дана у Пекингу спремне су не само да граде, него и финансирају пројекте у Српској, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Све те компаније су, како је рекао, у власништву државе и раде уз сагласност са институцијама власти у Кини.

Вишковић је оцијенио успјешним данашњи састанак са представницима Кинеске државне жељезнице која је понудила помоћ да у Српску пошаље експертски тим који ће помоћи „Жељезницама Српске“ и ресорном министарству да уради стратегију развоја жељезница и жељезничке инфраструктуре на бази краткорочних, средњорочних и дугорочних планова.

„Разговарали смо о томе да они са својим стручним тимом предложе Републици Српској, у складу са њеним потребама, да ли треба да гради пруге за брзине возова од 120, 160 или 200 километара на час“, рекао је Вишковић.

Премијер Српске је указао да је Кинеска државна жељезница највећа кинеска жељезничка корпорација, која се у посљедњих 10 година у континуитету налази на 34. мјесту међу топ 500 компанија на свијету, са више од 120.000 запослених.

Он је подсјетио да је та компанија већ добила један посао у Републици Српској, а ријеч је о изградњи ауто-пута од 17 километара од Бијељине до Брчког.

Премијер Српске разговарао је током службене посјете Кини са представницима групације „Синофарм“, компанија „Чајна енерџи груп“, Кинеске националне аеро-технолошке корпорације АВИК, као и са представницима кинеских компанија из области инфраструктуре, грађевине и жељезничког саобраћаја.

Вишковић је разговарао је у Пекингу и са представницима кинеске компаније “Шандонг” о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор, који та компанија гради у Српској, као и о пројекту брзе цесте Бијељина-Соколац и потписивању меморандума о разумијевању који ће му претходити.

Представници компаније “Шандонг” истакли су да пројекат ауто-пут Бањалука-Приједор тече планираном динамиком, те да очекују завршетак радова у предвиђеном року, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Премијер Српске је истакао важност иницијативе “Појас и пут”, додајући да Република Српска у оквиру те иницијативе види велику шансу за развој и сарадњу.

Вишковић је поручио да свака кинеска компанија која послује у Републици Српској може да има отвореног партнера у Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана