Вишковић: Влада ће донијети одлуку о најнижој плати, ако то не уради Економско-социјални савјет

Срна
Вишковић: Влада ће донијети одлуку о најнижој плати, ако то не уради Економско-социјални савјет

САРАЈЕВО - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада донијети одлуку о најнижој плати у Српској, ако то не буде урађено на предстојећој сједници Економско-социјалног савјета.

Вишковић је рекао да је Економско-социјални савјет тај који по закону треба да донесе одлуку о најнижој плати у Републици Српској.

“Уколико не сједници не буде било одлуке онда ће Влада, као што је и до сада радила, донијети одлуку. Не мислим да је то нешто толико актуелно или нешто што не би требало да буде предмет усаглашавања”, изјавио је Вишковић “БХТ1” .

Вишковић је подсјетио да је и прије двије године постојао притисак да Влада донесе одлуку о најнижој плати, те да је и тада рекао да социјални партнери, онако како је закон предвидио, треба да одрже консултације и да се покушају договорити.

Према његовим ријечима, већ је направљен одређен искорак, пошто је Унија удружења послодаваца изашла са својим приједлогом, а синдикат са својим, те ће имати о чему да разговарају.

Предсједник Владе Српске указао је да је минимална плата у Федерацији БиХ /ФБиХ/ тренутно нешто нижа од најниже у Српској, која сада износи 650 КМ.

“Трошкови живота у оба ентитета су идентични, у ФБиХ су по неким основама чак и већи него код нас - по питању електричне енергије коју плаћају домаћинства у ФБиХ у односу на цијену која плаћају домаћинства у Српској. И поред најављеног поскупљења од 1. јануара, у Српској ће и даље бити повољнија цијена електричне енергије за грађане у односу на ФБиХ”, навео је Вишковић.

Он је рекао да, према подацима Федералног завода за статистику, просјечна плата у ФБиХ износи 1.167 КМ, док је у Српској у новембру износила 1.211 КМ, оцијенивши да то није безначајна разлика.

“До прије три године, односно прије него што сам био предсједник Владе у прошлом мандату, то је било незамисливо. Свих година просјечна плата у ФБиХ је била већа него у Републици Српској. Ово говорим јер смо неке ствари радили у протеклом периоду и дошли до ове позиције”, истакао је Вишковић.

Прекинут радни однос са десетинама људи који не долазе на посао

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да су направљени значајни искораци у “обрачуну” са запосленима у институцијама Српске и јавним предузећима који не долазе на посао, а примају плату, те да је већ са десетинама прекинут радни однос.
“По закону о личним подацима, ја не могу изаћи у јавност и саопштити имена, али рећи ћу да сада имамо на десетине људи којима је прекинут радни однос јер се нису из неког разлога појављивали на радном мјесту, а да су за то примали плату, што је по закону недопустиво”, појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Закон о раду налаже да, уколико радник три дана не оправда изостанак са посла, на неки начин му по аутоматизму престаје радни однос.

Он је истакао да то није никакав обрачун, хир, ни медијска посебна пажња, већ чисто законска обавеза.

“Овим сам хтио да руководиоцима и онима који су то на неки начин дозволили укажем да на то немају право ни овлашћења, да је закон старији од неких њихових одлука и понашања. Сви они који су се на било који начин оглушили о те наше одлуке биће санкционисани”, рекао је Вишковић за “БХТ 1”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана