Вишковић: Важно да се о Српској говори на сваком мјесту

Срна
Foto: Принтскрин

СРПСКИ ИТЕБЕЈ- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Српском Итебеју, гдје је присуствовао манифестацији Дани Републике Српске у Банату, да је веома значајно да се о Српској говори на сваком мјесту и да се људи окупљају и друже, јер из тога проистичу боље везе Републике Српске и матице Србије.

Вишковић је рекао новинарима да је веома значајно да се гаје односи Републике Српске и Србије и да је почаствован да се и у мањим мјестима широм матице, као што је Српски Итебеј, обиљежава Дан Републике.

Он је рекао да су на свечаности у Српском Итебеју подсјетили на дане стварања Републике Српске, која је настала 9. јанура 1992. године, те напоменуо да ће 28. фебруара бити обиљежена и 31 година од постојања Устава Српске.

"Веома нам је драго да наши пријатељи широм Србије подржавају Републику Српску и на овај начин. Чим некога прихватите у госте, значи да су вам то драги пријатељи", додао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да се велики број људи са подручја БиХ послије Другог свјетског рата настанио у Војводини.

"Гдје год живе наши људи, ми из Републике Српске смо спремни да дођемо, да се представимо и захвалимо за подршку и сарадњу", истакао је премијер Српске.

Вишковић је нагласио да су везе Српске и Србије тренутно на највишем нивоу.

Он је захвалио за сарадњу и подршку Владе Војводине на челу са Игором Мировићем, Владе Србије на челу са Аном Брнабић и предсједника Србије Александра Вучића, истичући да је то апсолутна подршка која није само на папиру, већ на конкретним пројектима.

Вишковић је подсјетио на значајне заједничке инфраструктурне пројекте Републике Српске и Србије у протеклих пар година - изградњу дионице ауто-пута од Раче према Бијељини, енергетских потенцијала у сливу ријеке Дрине, аеродрома Требиње.

Према његовим ријечима, скоро да нема ниједна локална заједница у Републици Српској која није добила помоћ грађана, Владе и предсједника Србије.

Он је изразио велику захвалност и Епархији банатској за организовање вечерашњег догађаја у Српском Итебеју.

Вишковић је, обраћајући се присутнима на манифестацији Дани Републике Српске у Банату, рекао је да је велики дан за Републику Српску када год се слави Дан Републике у дијаспори, а поготову у матици Србији.

"Када год славимо Дан Републике у дијаспори, а поготову у матици Србији, онда је то велики дан за Републику Српску када се присјећамо њеног настајања, стварања и жртава које смо платили да би имали своју земљу", рекао је Вишковић.

Он је истакао да су Срби платили велику цијену да би имали своју земљу, да су прогнани и да су постали статистичка грешка или мањина тамо гдје су прије двадесетак година били насељени у значајном броју.

Отац Саво Мајсторовић рекао је да је манифестација Дани Републике Српске у Банату, која се ове године одржава у Српском Итебеју, традиционални догађај у Епархији банатској.

"Имамо част да ове године будемо домаћини уз благослов епископа Никанора. Циљ и идеја је да се кроз културну димензију дружења и један вид сусрета приближимо једни другима - Банат Републици Српској и Република Српска Банату", рекао је отац Саво.

Он је навео да манифестацији, осим премијера Вишковића, присуствују начелници општина Власеница, Милићи, Шековићи из Републике Српске, представници града Зрењанина и општине Житиште, свештенство из Епархије банатске и сви вјерници.

"Ово је скуп једне велике светосавске породице", поручио је отац Саво.

Премијер Вишковић одазвао се позиву Епархије банатске и парохијана који воде поријекло из Републике Српске, а сада живе и раде у Банату, да присуствује обиљежавању Дана Републике Српске у Банату.

У угодном разговору и пријатном дружењу у Српском Итебеју било је ријечи о изазовима који предстоје на очувању Републике Српке, те је истакнуто да је Српска једини гарант опстанка српског народа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана