Вишковић: Усвајање резолуције почетак краја УН

Срна
Вишковић: Усвајање резолуције почетак краја УН

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да би евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН можда значио почетак краја ове организације у досадашњем облику, јер је очигледно ово постао простор лобистичких, интересних сфера, гдје је погажено међународно право.

"Та резолуција у историјском смислу не значи ништа, али у политичком смислу представља велики проблем јер ће пореметити односе унутар БиХ", рекао је Вишковић.

Он је додао да ће хипотеку геноцидности, коју носи ова резолуција, носити сваки Србин, без обзира гдје се налази, те захвалио руководству Србије, предсједнику Александру Вучићу и његовом тиму на дипломатским напорима.

"Међутим, ово је политичка прича. Гдје Србија прође у лобирању, за њима иду Нијемци и покушавају то покварити. Дакле, видите да постоји политички интерес да би опрали своју биографију", истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да су прије мјесец дана промијењена правила гласања, управо да се не би доживио фијаско током гласања, јер немају већину, а неће је имати ни до 23. маја.

"Желим нагласити да су све резолуције које су се односиле на геноцид усвајане једногласно. И то нешто говори", рекао је Вишковић за портал "Бањалука.нет".

Он је напоменуо да резолуције Генералне скупштине нису обавезујуће, за разлику од резолуција Савјета безбједности, али да бошњачки народ и неке непријатељски настројене владе и земље према Републици Српској мисле да ову резолуцију у наредном периоду могу да користе у политичке сврхе.

"У смислу да Републику Српску прогласе геноцидном па да траже да се укине, и тако даље. Сада имамо и информацију да други амандман Црне Горе, који каже да је Република Српска неупитна, није усвојен. Усвојен је онај који каже да је одговорност појединачна. То значи да се Република Српска не може третирати као геноцидна. Међутим, они су играли на варијанту да послије те резолуције крену ка покушају укидања Српске", констатовао је Вишковић.

Он је навео да је Независна међународна комисија утврдила да се у Сребреници није десио геноцид, а обрадили су период од 1992. до 1995. године, а не само неколико дана јула 1995. године.

"Када је извјештај објављен, као Влада смо се потрудили да извјештај дође до свих амбасадора земаља чланица УН. Да ли ће неко од њих да га прочита, нисам оптимиста. Има више од 1.000 страница, али довољно је да прочитају само закључак. Биће им јасно како се манипулисало бројевима. Један број њих који се воде као сахрањени данас је жив. Има оних који су страдали прије и послије тих дешавања", рекао је Вишковић.

Он је додао да је 28. дивизија такозване Армије БиХ у том периоду одлучила да изврши пробој од Сребренице према Тузли, скоро 80 километара кроз територију коју је контролисала Војска Републике Српске, те да је у том њиховом пробоју страдало око 2.300 лица.

"Ту је, нажалост, било 1.200 оних који су изгубили живот на начин који није у складу с важећим конвенцијама и то је, по мени, тежак злочин. Злочин појединачног карактера и највећи број тих појединаца је или пресуђено или су у судским споровима", рекао је Вишковић.

Он је поновио да резолуција у историјском смислу не значи ништа, али у политичком смислу представља велики проблем јер може да се одрази на односе унутар БиХ.

Вишковић је истакао да су представници другог ентитета у заједничким институцијама злоупотријебили свој положај и да је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић с разлогом поднијела одређени број кривичних пријава.

"Не може амбасадор БиХ при УН да лобира за овај документ иза леђа Предсједништва БиХ, које је надлежно за спољну политику. Можемо чак рећи и да је министар иностраних послова Елмедин Конаковић вјероватно знао за та дешавања, а о томе није обавијестио Предсједништво БиХ", додао је Вишковић.

Он је навео да не може да тврди да ли је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић знао за то, али да члан Предсјендиштва БиХ Денис Бећировић вјероватно јесте, јер већ неко вријеме о трошку грађана БиХ борави у САД и лобира за резолуцију.

"Ако мисли да лобира за будућност БиХ, гријеши. Они овим БиХ праве више штете, него користи, иако се куну у БиХ и њене институције", поручио је Вишковић.

Он је увјерен да ће послије избора који се дешавају у Европи у току године, па онда на крају и избора у Америци крајем године, све отићи тамо гдје не треба или ће се ствари довести у ред и посложити на право мјесто.

"Надам се овом другом. Ми као народ морамо да будемо паметни, да будемо колико је год могуће јединствени, да не нападамо једни друге због глупости", закључио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана