Вишковић: Улагати у обновљиве изворе енергије уз заштиту животне средине

Срна
Foto: Twitter

БАЊАЛУКА - Електрична енергија је предуслов развоја и у наредном периоду ће се више улагати у обновљиве изворе уз заштиту животне средине, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић

Он је поручио да је дводневна конференција "Балкан солар самит" која се одржава у Бањалуци добра прилика да се добију одговори на кључна питања из ове области.

"Очекујем да Балкан солар самит постане традиционално мјесто окупљања. Самит има подршку Владе и наших компанија и драго нам је да смо домаћини овог значајног скупа", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Већ за сутра, он је најавио разговоре са потенцијалним инвеститорима у сектор соларне енергије.

"У сарадњи са Електропривредом, Република Српска жели да промовише тај програм у већој мјери него што је то до сада било. Велики је број питања и непознаница. Очекујем да управо данас и сутра на овом самиту добијемо одговоре", рекао је Вишковић.

У овом моменту Влада Републике Српске, каже Вишковић, додијелила је 1.158 мегавата у сектору производње соларне енергије и додао да се ускоро може очекивати издавање грађевинске дозволе за изградњу соларне енергије у Невесињу, јачине 500 мегавата.

"БиХ, а тиме и Република Српска, у овом моменту има скоро 60 одсто производње из термоелектрана а до 2035. године требало би да буде обрнут проценат у корист зелене енергије. До 2050. године у погону не би требало да има термолектрана", истакао је Вишковић.

С тим у вези, премијер је навео да је Република Српска озбиљно приступила овом питању и очекује да ће само удио соларне енергије у укупном билансу производње бити повећан са 1,5 на 3,3 одсто у овој години.

"У будућем периоду посветићемо значајно већу пажњу производњи енергије из обновљивих извора. Акценат је на очувању животне средине. Енергија нам је потребна, али нам не треба ако ћемо загадити нашу животну средину", поручио је Вишковић.

Он је изразио захвалност што је Бањалука други пут домаћин оваквог Самита, који окупља стручњаке из области енергетике, задужених за производњу, дистрибуцију и продају.

У Бањалуци је данас отворен дводневни "Балкан солар самит" посвећен промоцији зелене енергије и заштити животне средине, а коме присуствује 50 еминентних стручњака и око 500 учесника из свијета. Генерални покровитељ је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Самит је прилика за компаније да представе производе и услуге потенцијалним инвеститорима из различитих сектора, обликујући чисту и паметну енергетску будућност.

Отварању самита присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, као и министар за европске интегрције и међународну сарадњу Златан Клокић.

На самиту су и представници локалних заједница, "Електропривреде Републике Српске", јавних предузећа из Српске, Федерације БиХ, као и компанија из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана