Вишковић: У Уставу Српске не постоји босански језик

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да у Уставу Републике Српске не постоји босански језик, наводећи да и у Уставу БиХ пише “језик бошњачког народа”.

”Изједначавати државу и језик је мени позната одредница која се жели наметнути, а тиме се као црпи нека државност када повежете језик и државу”, рекао је Вишковић реплицирајући посланику коалиције Покрета за државу Рамизу Салкићу у парламенту Републике Српске.

Он је рекао да је то Салкићев политички став који му нико не може ускратити, али се тако нешто не може наметнути Србима из Републике Српске.

“Срби говоре српским језиком, Бошњаци нека говоре језиком за који сматрају да требају, али не могу док се Устав не промијени у том дијелу захтијевати и тражити дискриминацију по том основу на било ком мјесту”, појаснио је Вишковић.

Он је навео да је тренутно у Управи за индиректно опорезивање БиХ блокирано 200 милиона КМ од акциза за које Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ нема овлаштења од СДА да се изврши распођела ових средстава на начин како је то прописано.

Вишковић, који је и предсједавајући скупштине акционара у “Електропреносу БиХ”, рекао је да постоји огроман проблем у вези развоја туризма на Јахорини због потребе обезбјеђивања капацитета снабдијевања електричном енергијом тог подручја.

“Три године није могуће провести јавну набавку. Чека се ко ће бити премијер ФБиХ да би други сувласник у том заједничком предузећу сјео да се договарамо”, рекао Вишковић. /наставиће се/мис/ша/сђп00440

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана