Вишковић у Москви: Европа и њена будућност скоро немогући без руских енергената

ГС
Вишковић у Москви: Европа и њена будућност скоро немогући без руских енергената

МОСКВА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који учествује у Москви, рекао је у панел дискусији под називом “Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције”, да су Европа и њена будућност скоро немогући без руских енергената.

Вишковић је учествујући у панелу који се одржава у оквиру Шесте руске недјеље енергетике рекао да се данас због сујете појединих људи и политичара, жели показати како се може функционисати без руских енергената, што, како каже, уопште није тачно, преноси РТРС.

- Ланци и токови снабдијевања гасом су специфичнији у односу на токове снабдијевања нафтом. То су у свом обраћању рекли и потпредсједник Владе Руске Федерације Александар Новак, као и предсједник Русије Владимир Путин. Они су поменули да данас Европа плаћа више од 30 одсто већу цијену гаса него што је то било у претходном периоду - рекао је Вишковић.

Каже да им само захваљујући прошлој зими, која је била релативно блага и сада топла јесен иде на неки начин на руку.

- Питање је до када ће складишта бити попуњена. Европа у овом моменту, може на неки начин да балансира у смислу да грађани и привреда не осјете у правом смислу недостатак тог енергента - казао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске каже да се овдје поставља кључно питање, до када ће се стварати привид.

- Заиста су неразумне одлуке Европе. Долазим из једне мале заједнице, каква је Република Српска, али ми смо показали нашу снагу. Нисмо хтјели да прихватимо варијанту да се прикључимо санкцијама против Русије - навео је Вишковић у свом говору.

Нагласио је да Русија не одустаје од сарадње са земљама западног Балкана, што је у свом говору потврдио и предсједник Русије Владимир Путин.

Нагласио је да је интерес Српске да у наредном периоду обезбиједи што повољније цијене енергената, односно гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана