Вишковић: Стимулације за оне који потроше мање струје

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ове године неће бити поскупљења електричне енергије за домаћинства и привреду у Републици Српској, те најавио стимулацију за оне који потроше мање струје у односу на мјесеце из претходне године.

"Ако је неко у октобру 2021. године трошио 100 киловат-часова струје, а сада, у октобру 2022. године потроши 80, биће ослобођен рачуна за плаћање за тај мјесец и тако ће бити у наредним мјесецима", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је позвао грађане Републике Српске на штедњу, којом могу да буду ослобођени плаћања мјесечног рачуна за електричну енергију.

Вишковић је истакао да ово није предизборна, нити маркетиншка прича, већ прича Владе Републике Српске, те најавио да у Српској неће бити рестрикција, нити ограничења, али да ће онима који буду трошили више струје у односу на исти мјесец претходне године рачуни за струју бити другачије обрачунавани.

"Република Српска је једина на Балкану која има вишкове електричне енергије и једина која пласира више од 30 одсто производње у извоз, а грађани не треба да страхују као што страхује цијела Европа, али и шире", рекао је премијер Српске.

Он је подсјетио и да "Електропривреда Републике Српске" продаје грађанима мегават-час струје по цијени од 22,5 евра, а привреди по цијени од 53 евра, док је тржишна цијена на берзама већа од 700 евра, због чега се и грађани позивају на штедњу.

"Зато треба да штедимо, и ако успијемо који мегават уштедити и продати на берзама тиме ћемо донијети приход у Републику Српску који можемо распоређивати у инвестиције и помоћи. Ако се тако будемо понашали, сви ћемо имати бенефите, имаћемо више електричне енергије за извоз, а грађани који направе уштеду биће ослобођени плаћања", рекао је Вишковић.

Петровић: За грађане који штеде струју рачуни ће бити мањи 30 до 100 одсто

Генерални директор предузећа "Електропривреда Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да је у припреми програм путем којег ће грађанима који од октобра до марта идуће године уштеде од пет до 20 одсто електричне енергије рачуни бити умањени за 30 до 100 одсто.

Петровић је истакао да је у припреми софтвер за обрачун електричне енергије који ће бити представљен свим грађанима Републике Српске како би остварили уштеде у својим буџетима.

Он је појаснио да ће грађани који уштеде пет до 20 одсто електричне енергије имати попуст на рачунима од 30 одсто, а ако остваре уштеду од 20 одсто онда ће имати попуст на електричну енергију 100 одсто.

Према његовим ријечима, на рачуну има мрежарина која припада регулисаној дјелатности и која се не може умањивати, али се може умањити рачун за електричну енергију.

"Рачун за електричну енергију који је у просјеку био 100 КМ за прошли октобар, за овај октобар ће коштати 45 КМ или 50 КМ, ако је остварена уштеда од 20 одсто киловат часова, а ако сте имали рачун од 70 КМ ви ћете очекивати у октобру да платите око 32 КМ", рекао је Петровић новинарима у Бањалуци.

Он наглашава да је веома тешко организовати рестрикције, а да ће овај програм омогућити да грађанин оствари уштеде у свом буџету.

Петровић је рекао да ће овај ресурс у наредним мјесецима бити веома оскудан, тражен и добро плаћен, а већ данас цијена електричне енергије на берзама за јануар је 1.000 евра за 1.000 мегават-часова, што значи да један киловат-час кошта двије марке, а то се потроши док се скува кафа.

"Овај програм ће бити предочен свим грађанима Републике Српске у жељи да остваре уштеде у својим кућним буџетима иако су рачуни за електричну енергију најповољнији у односу на све остале комуналне услуге", напоменуо је он.

Петровић каже да ће истовремено "Електропривреда Републике Српске" остварити веће приходе које ће искористити за стабилност свог система и за започете инвестиције.

Он је напоменуо да је ова година била екстремно сушна, а најављују се топла јесен и блага зима, што значи да неће бити добра хидрологија и то је јасан знак да ће владе у региону које увозе електричну енергију морати прибјегавати и рестриктивнијим мјерама.

Петровић наглашава да у Републику Српску, која има вишак електричне енргије, већ долазе озбиљни партнери из европских земаља у жељи да пренесу своје производне капацитете у Српску уз услов да потпишу дугогодишње уговоре о потпуном снабдијевањау, који се нигдје не дају осим у Српској.

"Зато ово можемо да искористимо као предност јер једини на Балкану можемо да понудимо наше потенцијале производним погонима из Европе, да отворимо нова радна мјеста, да повећамо БДП у Републици Српској", истакао је Петровић и додао да имају пројекат који нуде свим привредницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана