Вишковић: Штета због афричке куге биће надокнађена, кривичне пријаве неодговорнима

Срна
Foto: Скриншот

ТРНОВО - Штета проузрокована афричком кугом свиња бити надокнађена оштећени пољопривредницима, а кривичне пријаве ће бити поднесене против оних за које се утврди да нису предузели радње из своје надлежности, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је новинарима у Трнову рекао да је Српска способна да се сама бори и ријеши проблем у вези са санацијом посљедица узрокованих појавом афричке куге свиња.

„Имамо средства и ми ћемо чим буду готови спискови и одређене инспекције заврше процедуре ићи у накнаду штете онима који су морали да изгубе и читаву производњу“, рекао је Вишковић, додајући да уколико ниво БиХ жели да доноси неке одлуке у вези с тим, то је њихово право, али да неће тражити такву врсту помоћи.

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске донијела одлуку о проглашењу ванредне ситуације у Републици Српској на циљано подручје - Бијељину, Лопаре и Угљевик, те да је јуче телефоном разговарао са начелницима Угљевика Василијем Перићем и Лопара Радом Савићем, али да се није чуо са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем.

Према његовим ријачима, у вријеме када су биле поплаве у Бијељини покушао је да ступи у контакт са Петровићем, али да се он тада није хтио јавити.

„Што се мене тиче, никада га више позвати нећу. Издао сам упутства шта ко треба да ради и више него позитивно су ме изненадили Савић и Перић, који су у суштини једва дочекали мој позив и упуте које је дао Штаб, док је у Бијељини више било неко политичко препуцавање“, истакао је Вишковић.

Он је додао да је довољно било отићи у Бијељину на терен и видјети да представници градске власти нису били у стању да организују ниједан санитарни пункт на којем би људи дежурали и са дезинфекционим средствима покушали да спријече ширење свињске куге.

„Ту је морало да буде дежурство 24 часа Цивилне заштите, ватрогасне јединице и да буду ветеринарске контроле и да на неки начин покушамо да заједно зауставимо ову болест која није задесила само Републику Српску, него и Хрватску и Србију. То нам је дошло са стране, није нешто што се створило у Српској. Када будемо имали све информације против неких људи који нису предузели радње из своје надлежности биће поднесене кривичне пријаве“, поручио је Вишковић.

 

Вишковићу је вечерас у Трнову додијељена Повеља општине за изузетан допринос овој локалној заједници.

Вишковић је, обраћајући се на свечаној академији поводом обиљежавања Петровдана - Дана и славе општине, рекао да је Повеља признање за Владу Реублике Српске, која се у сваком тренутку трудила да буде равноправна у доприносу развоја локалних заједница. 

„Трново јесте мала општина, али веома стратешки значајна за Републику Српску због географског положаја“, нагласио је Вишковић и истакао да помоћ Владе никада неће изостати.

„Признање обавезује и за будуће вријеме, али и са и без признања Влада ће водити рачуна о развоју и потребама локалних заједница“, рекао је Вишковић.

Осим Вишковићу, појединачна Повеља општине Трново додијељена је и предузетнику Сави Томашевићу, који ће у ужем језгру општине Трново изградити репрезентативан туристички комплекс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана