Вишковић: Српска заинтересована за ЕУ интеграције, важан датум преговора

Срна
Вишковић: Српска заинтересована за ЕУ интеграције, важан датум преговора

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је током састанка у Бањалуци са амбасадором Норвешке у БиХ Олавом Рејнертсеном да је Српска заинтересована за европске интеграције, али да је јако важно знати тачан датум почетка преговора.

Вишковић је изразио спремност да се у што краћем року испуне све обавезе, уз поштовање уставног уређења БиХ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Премијер Српске упознао је Рејнертсена о изазовима током преговора о кључним питањима у БиХ, а посебно након иступа појединих дипломата, након чега се ставови и договори до којих се дође на састанцима много разликују од оних изречених у јавности.

Вишковић је нагласио да је најважније да о битним питањима одлучују легитимно изабрани функционери, без уплитања страних фактора, које је највећи камен спотицања.

Говорећи о документу Европске комисије - План раста за западни Балкан, Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске разматрала тај документ и дала препоруке, те нагласио да се ове активности и мјере морају спроводити у складу са уставним уређењем БиХ, а то значи да Савјет министара не може бити влада и да оређене мјере спроводе надлежни органи власти.

Вишковић и Рејнертсен сагласили су се да ЕУ није потпуна без земаља западног Балкана.

Саговорници су се сагласили да је досадашња сарадња Републике Српске и Норвешке била добра, те изразили очекивање да ће бити још успјешнија.

Рејнертсен је изразио наду да ће БиХ што прије отпочети преговоре са ЕУ и да ће бити усвојен развојни План раста Европске комисије.

Он је поручио да се Европа тренутно суочава са много проблема, али да вјерује да ће се након изазовног периода ствари устабилити и да ће бити све више инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана