Вишковић: Српска - вјечна категорија и браник српског народа

СРНА
Вишковић: Српска - вјечна категорија и браник српског народа

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за Србе Српска њихов браник и вјечна категорија чији ће се рођендан, 9. јануар, увијек славити.

Вишковић је рекао да да се не може оспоравати датум нечијег рођења и поручио свима који нападају Републику Српску да је то одраз њихове немоћи.

"Несхватљиво је неком оспоравати датум рођења. Не може се декретом мијењати дан рођења, ни појединца, а ни Републике Српске, која је створена 9. јануара. Сигуран сам да ће Република Српска вјечно бити браник српског народа на овим просторима", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након полагања вијенаца на споменик борцима НОР-а.

Он је напоменуо да тамо гдје српски народ није имао своју државу, није имао ни слободу, која је светиња за Србе.

"Биће учињено све да не буду узалудне жртве дате за Републику Српску, као и оне из Другог свјетског рата, већ ће се његовати традиција предата наредним генерацијама у аманет", поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је битно то што се вијенци полажу на споменик антифашистима у вријеме покушаја прекрајања историје с циљем да, умјесто српског народа, као антифашисти буду представљени неки други који су били на страни фашиста до 1944. године.

Вишковић је подсјетио да је обиљежавање Дана Републике почело полагањем вијенаца погинулим борцима Војске Републике Српске, учесницима НОР-а, те на спомен-костурници.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана