Вишковић: Српска се залаже за поштовање Дејтона

Срна
Вишковић: Српска се залаже за поштовање Дејтона

БЕОГРАД/МОСКВА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић је рекао да се Српска у првом реду залаже за поштовање Дејтонског споразума.

Вишковић је истакао да за Републику Српску није приоритет отцјепљење од БиХ или припајање Србији, те да се на тај корак Српска може одлучити само ако се њена позиција и мишљење не буду поштовали.

"Једино и најважније што тражимо је поштовање Устава и Дејтонског споразума. Због тога сада не говоримо о отцјепљењу или припајању, све су то питања будућег развоја догађаја. До тога може никада да и не дође, а може и да се деси врло брзо", рекао је Вишковић за руски лист "Известија".

Он је на константацију да Бањалука за сада не разматра могућност припајања Републике Српске Србији, рекао да можда неко и размишља о том кораку, али да жели да још једном подвуче да се Српска не бави тим питањем.

На питање да ли руководство Републике Српске разматра реалну могућност да у блиској будућности спроведе гласање о независности Српске и одвајању од БиХ, Вишковић је рекао да је то чисто политичко питање и да се Српска у првом реду залаже за поштовање Дејтонског споразума.

"Ми увијек понављамо да ако се буде поштовао Дејтонски споразум, Устав, онда БиХ може да постоји у том облику како је записано 1995. године", истакао је он.

Нажалост, додао је он, у Сарајеву сада преовладава расположење и чести покушаји да се одузме што више надлежности од Републике Српске и пренесе на ниво БиХ, у циљу стварања унитарне државе, гдје би доминирали Бошњаци, и управо то је и разлог за изјаве о спровођењу референдума о независности Српске.

Он је подсјетио да у складу са Дејтонским споразумом сва имовина припада ентитетима и субјектима, али да нелегитимни Кристијан Шмит предлаже да се сва имовина пренесе на БиХ и потом дијели између ентитета, али да о томе Република Српска не жели ни да прича.

Вишковић напомиње да, према Дејтону, 49 одсто имовине припада само Републици Српској, те да предсједник Српске Милорад Додик упозорава да ако се донесе закон о имовини, одмах ће се састати парламент Српске и донијети одлуку о самосталности Републике Српске.

"То не значи да ми то желимо. То ће једноставно бити наш одговор на незакониту одлуку нелегитимног високог представника", рекао је Вишковић.

Када је ријеч о перспективи ступања БиХ у ЕУ и НАТО, Вишковић је рекао да се Српска креће у правцу евроинтеграција, али не по сваку цијену.

"Идући тим путем, ми немамо намјеру да губимо било који дио нашег суверенитета, кршећи Дејтонски споразум. Ми не мислимо да је то брз процес. Идемо у датом правцу, али без било каквих великих очекивања. Не видимо брз напредак по овом питању, па размишљамо о минималном периоду од десет година. Тренутно имамо важнија питања за рјешавање", рекао је Вишковић.

Он је додао да званичници Српске на сваком састанку са званичницима ЕУ потврђују своје намјере да о придруживању, али не прихватају никакве услове који би на било који начин умањили Српску.

Што се тиче НАТО-а, Вишковић је рекао да би ФБиХ у тај савез ступила одмах сутра, али што се тиче Републике Српске, она то чак и не разматра.

"Наша позиција је јасна да о томе не може бити ни ријечи. Према одредбама које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, по овом питању пратићемо став Србије. Све док Србија остане неутрална, и ми ћемо се такође држати те позиције", истакао је Вишковић.

У случају да би БиХ било предложено да се придружи антируским санкцијама у замјену за улазак у ЕУ, Вишковић је рекао да би се у том случају Сарајево вјероватно сагласило, али Република Српска апсолутно не.

"Овдје не може бити никаквих уступака. Али, ја говорим о позицији власти која је сада на челу Републике Сропске. Можда ће у неком моменту на власти доћи неки други људи са другачијим мишљењем", додао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана