Вишковић: Српска не прихвата колонијални статус у 21. вијеку

ГС
Вишковић: Српска не прихвата колонијални статус у 21. вијеку

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да Српска не прихвата колонијални статус у 21. вијеку него тражи да се примјењују Устав и закони демократске земље.

Вишковић је истакао да је Кристијан Шмит у посљедњих мање од мјесец дана два пута интервенисао на Изборном закону БиХ како би појачао судску пресуду и елиминацију предсједника Републике Српске Милорада Додика из политичког живота.

Он је навео да је Шмит у једном моменту рекао како је радио неке техничке измјене, те да је у свом маниру сакрио оно најважније, а то је да је у члану осам ишао да појача судску пресуду и елиминацију Додика из политичког живота у Српској.

"Онда су му сугерисали да ће тако бити смијењена Централна изборна комисија, па неће моћи спроводити све то што жели. Експресно је Шмит пожурио, што је прије могуће, да свим члановима ЦИК-а продужи неограничено мандат", навео је Вишковић.

Ипак, каже премијер Српске, Шмит је добио још бржи одговор од Владе Републике Српске.

"Влада Српске саопштила је да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност", подсјетио је Вишковић.

Он је истакао да Република Српска не може да прихвати наметање закона, посебно не од Шмита, који нема мандат.

"Чак и да је Шмит потврђен важећом резолуцијом Савјета безбједности УН, он не би могао да намеће законе. Ниједан високи представник прије њега није имао мандат да може да намеће законе. Високи представник по Дејтону је тумач цивилног спровођења Дејтонског споразума", нагласио је Вишковић за РТРС.

Премијер је рекао да, ако би се у српској правили да не примјећују шта се дешава, онда ће како наводи, сљедећа инстанца бити имовина Републике Српске.

Када је ријеч о доношењу изборног закона Републике Српске и закључку Владе о оставкама чланова Изборне комисије, Вишковић је рекао да Влада нема мандат да нареди било шта јер изборне комисије у локалним заједницама бирају њихове скупштине.

"Ко жели поднијети оставке, то ради органу који их је именовао, а не Влади. Наметање Изборног закона је колонијални статус што Република Српска не прихвата", каже Вишковић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске позвала партнерске странке да посредством парламента БиХ усвоје измјене Изборног закона БиХ и Шмиту кажу да у БиХ може доћи као туриста, а не радити оно што је наумио.

"Не може нико бити члан ЕУ, па ни БиХ, ако има колонијалну управу. БиХ са Шмитом је више од колонијалне управе", рекао је Вишковић.

Он је навео да, уколико се парламент БиХ не огласи о позиву Народне скупштине Републике Српске, републички парламент ће донијети изборни закон Републике Српске.

Вишковић је рекао да је Влада Српске све урадила са циљем упозорења на нелегално наметање Шмита, те да очекује да се Савез општина и градова Републике Српске огласи о приједлогу Владе Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана