Вишковић: Српска настала у миру, славићемо и даље 9. јануар

Г.С.
Вишковић: Српска настала у миру, славићемо и даље 9. јануар

МИЛИЋИ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас у Милићима да Српска не може дозволити да било ко тврди да је 9. јануар неуставан и нагласио да је Република Српска настала у миру - 9. јануара 1992. године када у БиХ није било никаквих ратних сукоба.

“Република Српска је рођена 9. јануара 1992. године и ми славимо тај датум и славићемо га без обзира на одлуке Уставног суда БиХ”, поручио је Вишковић.

Он сматра да би у Федерацији БиХ морали да преиспитају шта они славе, за разлику од тога шта слави Република Српска.

“Ми славимо датум који је настао у миру, а они славе датуме који су настали у ратним дешавањима, и то је велика разлика”, рекао је Вишковић новинарима након свечане академије у Милићима поводом обиљежавања Дана Републике.

Он је нагласио да и медији убудуће морају више пажње посветити аспекту настанка Републике Српске јер је важно објаснити да је настала у миру.

Вишковић је подсјетио да почеци ратних сукоба у БиХ датирају од априла 1992. године послије инцидента на свадби на Башчаршији у Сарајеву када је убијен Никола Гардовић.

“Првог марта су пале прве жртве у БиХ. Ми не признајемо 1. март као празник, а у Федерацији га славе”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска прославом Дана Републике Српске никога не вријеђа, не изазива ни код кога другог нежељене реакције.

“Ми са прославом Дана Републике шаљемо поруке мира, љубави, толеранције. Ми само желимо да будемо уважени”, истакао је Вишковић.

Премијер Српске рекао је да Република Српска не жели никога да провоцира, нити жели сукобе, да уважава свакога, али да не да своју очевину, Републику Српску, своју земљу.

“Имовина Републике Српске припада њој и то нам нико не може узети. Није случајно да у Дејтонском мировном споразуму пише да је имовина или територија у БиХ подијељена 49:51 и да припада ентитетима. Ми наших 49 одсто територије не дамо никоме. Све оно што припада Српској ту ће и остати”, поручио је Вишковић.

Он је рекао да и у ратним и поратним годинама није било лако сачувати Републику Српску, те да и данас постоје насртаји на њу и због тога што слави Дан Републике 9. јануар.

“Наша Република Српска задужила нас је да обиљежимо њен рођендан и 31 година од њеног настанка је нешто што свакако треба прославити”, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, странци желе да кроје судбину на овим просторима, наводећи као примјер Србе на Косову и Метохији.

“Принципи које желе да наметну на овим просторима не вриједе у њиховим земљама. За њих не вриједи ни међународно право, они сматрају да јачи треба да влада, да се јачи пита, а да нејаки треба да слушају”, навео је Вишковић.

Он је рекао да је данас на свечаном дефилеу у Источном Сарајеву поводом Дана Републике полиција Српске показала сву своју уставну и законску снагу и да је гарант безбједности свих.

“Полиција Српске је стуб безбједности свих који овдје живе без обзира на нацију, вјерску или било какву другу припадност”, истакао је Вишковић и додао да је на данашњој паради било запажено учешће и невладиног сектора.

Вишковић је поручио да Република Српска никада неће угрозити никога, да никоме не пријети и не шаље поруке мржње, али да ће свако ко покуша угрозити Републику Српску добити одговор какав заслужује.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана