Вишковић: Српска гарантује Србима опстанак на вјековним огњиштима

Срна
Foto: Срна

МИЛИЋИ- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Милићима, на обиљежавању славе те општине, да Република Српска гарантује Србима опстанак на вјековним огњиштима, али и припадницима других народа да уживају сва права и слободе.

Вишковић је истакао да то није случај када је ријеч о српском народу у Федерацији БиХ, због чега је позвао колеге у БиХ да учине веће напоре за изградњу безбједнијег, бољег и достојанственијег начина живота свих народа, јер БиХ има природна богатства која становницима могу омогући пристојан живот.

"Декларација, коју су усвојиле владе и народне скупштине Српске и Србије, омогућава опстанак српског народа на вјековним огњиштима. Она није усмјерена против неког другог народа, већ искључиво на заштиту Срба без обзира на то гдје живе, да уживају права и слободе које имају и остали", рекао је Вишковић новинарима у Милићима.

Он је нагласио да је на подручју Подриња српски народ преживио страшна страдања, те да није случајно што се атакује на ово подручје које је копча између Српске и Србије.

"Нису успјели да нас униште, добили смо Републику Српску у којој уживамо слободу и безбједност коју дијелимо и са другима, па и са онима који су покушали да нас побију", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да су узалудне поруке појединаца из Сарајева да Срби могу да иду и "понесу само оно што им је на ципелама".

"Ако мислите да на такав начин креирате заједнички живот у БиХ, подсјећам да је половина БиХ имовина Републике Српске, она је загарантована све док Срби живе на овим просторима", поручио је Вишковић.

Он је истакао да је важна и саборност Срба, без обзира на политичка размимоилажења.

Честитајући становницима Милића славу општине - Светог пророка Илију, премијер Српске је рекао да ће Влада наставити да помаже изградњу и обнову храмова на подручју ове и осталих општина у Републици Српској.

"И данас сам дошао са прилогом за Црквену општину Милићи. Обезбиједили смо и новац за завршетак нове цркве у Власеници. Влада Српске помаже својим богомољама, али и оним у којима се не моли српски народ", навео је Вишковић.

Премијер Српске је становницима Милића пожелио да у здрављу, срећи и напретку дочекају и наредне славе општине.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, начелник општине Милићи Марко Савић, предсједник Скупштине општине Предраг Сушић и свештеник Љубиша Вујичић преломили су славски колач поводом Светог пророка Илије, општинске крсне славе.

Ломљењем славског колача обављено је испред Цркви Светог пророка Илије у Новој Касаби код Милића која данас слави храмовну славу.

Претходно је прошла свечана литија.

Дан и крсна слава општине Милићи до 2016. године прослављани су 2. августа, након чега је одлуком локалног парламента за Дан општине проглашен 31. март, као датум када је 1992. године та локална заједница добила данашњи статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана