Вишковић: Српска брани институције, позив грађанима да се масовно одазову

СРНА
Вишковић: Српска брани институције, позив грађанима да се масовно одазову

БАЊАЛУКА- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је грађане Српске да се масовно одазову на данашње скупове подршке предсједнику Републике Милораду Додику и да достојанствено покажу да бране институције и Српску.

"Овдје је ријеч о институцијама и овдје је у питању Република Српска. Ми треба да бранимо институције. Не да будемо адвокати појединца, овдје говоримо о институцији предсједника Републике Српске и директору `Службеног гласника Републике Српске`", изјавио је Вишковић синоћ за АТВ.

Премијер је нагласио да, ако се не бране институције - не брани се ни Република Српска, оцјењујући да ће се скупу одазвати велики број људи, чиме би била послата јасна порука да ово што се ради, када је ријеч о подизању оптужнице против Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, нема везе са правом и правдом.

"Позивате на одговорност људе који су радили само оно што пише у Уставу, као што је потписивање указа о проглашењу закона који је усвојила Народна скупштина и ви хоћете некоме и то да забраните", рекао је Вишковић.

Он је упитао шта треба да ради директор Службеног гласника, осим да објави указ који је потписао предсједник, а претходно је документ усвојен у Народној скупштини Републике Српске?

"Планирао сам одлазак у Сарајево. Позивам наше људе да скуп буде достојанствен, без било каквих провокација и инцидената. Не видим ниједан разлог због чега би неко забранио такав један скуп када су тамо разна удружења и организације имали протестна окупљања и све је прошло у најбољем реду", навео је Вишковић.

Вишковић је поздравио подршку удружења проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и додао да је то и очекивано, с обзиром на то да су нападнуте институције Српске.

"Ово је одбрана институција Републике Српске. Не видим да има било ко у Републици Српској ко неће стати иза својих институција. Нема веће институције од предсједника Републике Српске", нагласио је Вишковић.

Он сматра да је јасна позадина овог случаја, али и напоменуо да неизабрани странац без легитимитета не може бити изнад институција.

Вишковић се осврнуо и на наметање закона, које је донио неизабрани странац, те упитао шта треба онда да раде легално изабрани представници у овој земљи?

"Ако ви онемогућавате предсједнику Републике Српске да ради у складу са Уставом и законима, а то је да потписује указе, односно законе које је донијела Народна скупштина, онда сте ви де-фатко и де-јуре укинули позицију предсједника Републике", оцијенио је Вишковић и додао да им је то крајња намјера.

Вишковић каже да не разумије због чега је подигнута оптужница ако су легално изабрани представници у институцијама донијели неку одлуку, а не реагује се када то учини неизабрани странац без легитимитета.

"Ми морамо правним стварима да се боримо против неправде. Уважам Њемачку као велику силу и економију и нема нико ништа против Њемачке, али не може један Нијемац доћи овдје и рећи да се он од данас ту пита. Поставља се логично питање, због чега се онда одржавају избори?", рекао је Вишковић. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана