Вишковић: Спремност за развој сарадње у области финансија

Срна
Вишковић: Спремност за развој сарадње у области финансија

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је на састанку у Пекингу са директорима три кинеска финансијска фонда да је Кина један од највећих улагача и партнера у Српској, те изразио спремност за развој сарадње у области финансија између двије земље.

Представници Каијуан фонда, Шанхи интернешнел траста и Јијуан ресуа менаџмент центра пожељели су добродошлицу премијеру Републике Српске и исказали заинтересованост за развој сарадње, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Вишковић је захвалио за досадашњу сарадњу са Народном Републиком Кином и истакао да је Кина један од највећих улагача и партнера у Републици Српској.

Током састанка, Вишковић је изразио спремност за развој сарадње у области финансија између Кине и Републике Српске, као и за привлачење што већег броја компанија и инвеститора који би убрзали даљи економски развој Српске.

Саговорници из кинеских финансијских фондова Ју Леј, директор Каијуан фонда, Тај Пенг, директор Шанхи интернешнел траста и Лу Џе испред Јијуан рехуа менаџмент центра захвалили су на посјети Кини и опредијељености Републике Српске да се у будућем периоду прошири сарадња и у финансијском сектору.

Такође су истакли да ови фондови имају дугогодишње искуство на финансијским тржиштима у Кини и свијету и изразили спремност да стечено искуство пренесу на Републику Српску, те најавили посјету Бањалуци како би са релевантним институцијама Републике Српске наставили преговоре.

У саопштењу се истиче и да је Шанхи интернешнел траст једна од првооснованих финансијских институција у Кини чији портфолио у 2021. износи 34,3 милијарде јуана инвестиција. Такође, Каијуан фонд је фонд са великом и значајном репутацијом и позициониран је на 220 мјесту међу 500 компанија на свијету из ове области и регистрованим капиталом преко 55,1 милијарди јуана.

Вишковић је пожелио добродошлицу поменутим фондовима и захвалио амбасадору Кине у БиХ Ђи Пингу за подршку коју пружа институцијама Републике Српске и привредницима на повезивању са кинеским партнерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана