Вишковић спреман да помогне да се формира тим за израду закона о медијима

Срна
Вишковић спреман да помогне да се формира тим за израду закона о медијима

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је спремност да помогне у формирању радне групе за израду закона о медијима у којем би било дефинисано ко су медији, ко новинари и која су њихова овлаштења.

-Тако ћемо заштити све слободе и људе који раде свој посао часно и поштено - рекао је Вишковић и подсјетио да постојећи закон који дотиче ту област потиче из 1994. године.

Говорећи о Закону о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, Вишковић је истакао да је предлагач тог закона Министарство правде и да он не представља удар на слободу медија нити било коју другу слободу.

-Циљ овог закона је превентива да би се уредила област кориштења савремених технологија. Зашто нико није поменуо да у том закону постоји уведена нова глава која кажњава сексуално злостављање, као и глава која кажњава сваког ко емитује и објављује туђе слике, видео записе и друго - рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Он је напоменуо да је закон је у редовној процедури, која подразумијева јавну расправу минимално 60 дана и да сви заинтересовани субјекти могу дати приједлоге и коментаре који ће бити уважени ако иду у правцу побољшања закона.

Коментаришући најаве да ће ускоро бити предложен закон о дјеловању невладиних организација и сличних удружења у Републици Српској, Вишковић је рекао да је његов циљ да се формира регистар у којем ће бити све невладине организације, те пријављено ко и од кога је добио одређен износ новца и за шта је он намијењен.

-Нико неће бити називан шпијуном нити државним непријатељем, али је неопходно уредити простор привређивања од сиве зоне - рекао је Вишковић.

Када је ријеч о одлуци Владе да прекине сарадњу са амбасадама САД и Велике Британије у БиХ, Вишковић је напоменуо да то није намјера да се прекину дипломатски односи са те двије земље, али да Српска има право да себе штити.

-Не можемо да дозволимо да се неко до те мјера уплиће у суверенитет земље, нарушава односе у њој и да иду у правцу да угрозе безбједност грађана - рекао је Вишковић.

Коментаришући опозицију у Српској, Вишковић је најаву оснивања нове странке оцијенио као још један дебакл и потврду да је опозиција значајно нарушена подјелама.

Он очекује и да ће ускоро бити ријешено питање формирања нове владе Ф БиХ како би се заједно посветили пројектима који су у интересу грађана оба ентитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана