Вишковић: Спасиоци у Турској освјетлали образ Српске

ГС
Вишковић: Спасиоци у Турској освјетлали образ Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су спасиоци из Српске у Турској показали велико пожртвовање, одговорност, знање и стручност, оцијенивши да су они хероји и понос Републике Српске, јер су јој освјетлали образ.

Вишковић је рекао да је Српска сада добила око 50 људи који могу бити база како за едукацију и обуку младим људима, тако и за интервенцију уколико би се десила слична ситуација у Републици Српској.

Премијер Српске је захвалио људима из Цивилне заштите, Горске службе спасавања, ватрогасним јединицама, као и људима који су у властитој режији одлазили да помогну угроженима у катастрофи која се десила у Турској и Сирији.

- Република Српска сада има квалификоване људе, који су за 10 дана научили више него за 10 и више година на обукама, предавањима и тренинзима - рекао је Вишковић за портал “Бањалука.нет”.

Он је истакао да су претрага, проналазак и извлачење људи испод рушевина били више него изазовни и опасни.

- Наши људи су показали велико пожртвовање, одговорност, знање и стручност, нису се ни по чему разликовали од сличних екипа које су дошле из развијенијих земаља - рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да се у Народној скупштини Српске водила неприкладна расправа која штети свима, као и да су се спасиоци називали незналцима који су покупљени из канцеларија и да иду на туристичка путовања у Турску.

- На најгрубљи начин су ти људи извријеђани и омаловажени и прије самог поласка. То је лоше и недопустиво. Људи који ризикују своје животе и иду тамо гдје је хладноћа, нема струје, хране и воде, нема услова за живот и били су спремни да под ведрим небом проводе дане само да помогну - нагласио је Вишковић, те додао да је вријеђање тих људи срамотно.

Према његовим ријечима, спасиоци су у Турску ишли у име Републике Српске и о републичком трошку и они су њен понос, јер су јој освјетлали образ.

- Предсједник Српске Милорад Додик и ја смо били у контакту са њима док су били у Турској како би се информисали шта раде и да ли су сви добро. Комуницирали смо видео-позивом и могли смо се видјети, а тако сам имао увид и гдје бораве. Моја жеља је била само да се здрави сви врате својим породицама у Републику Српску - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је Српска припремила 20 камиона хуманитарне помоћи, која ће ускоро кренути у Турску и Сирију.

- Ми имамо одређене залихе робе које су узете кроз Закон о интервентим набавкама, а ту су и пшеница која ће бити претворена у брашно, конзервирана храна, уље, со и шећер - нагласио је Вишковић.

Он је истакао и да су набављене одређене количине ћебади које нису биле на стању, те да ће све путем Конзулата Турске у Бањалуци бити упућено тамо гдје они одлуче, док ће један дио отићи Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана