Вишковић: Слободу коју вијековима доносимо другима тражимо и за себе

Срна
Foto: РТРС

БРЧКО- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на данашњој прослави Дана Републике у Брчко дистрикту да Срби кроз вијекове никада нису били освајачи и да су слободу доносили и другима, а слободу траже и за српски народ.

"Српски народ, нажалост, има горка искуства, гд‌је год нема своју државу нема ни слободу, нема скоро ни постојања", рекао је Вишковић на свечаној академији и додао да је тако данас у другом ентитету у БиХ.

Према његовим ријечима, зато је Република Српска гарант опстанка српског народа и симбол слободе, што је и мото овогодишње прославе рођендана Српске.

"Ми желимо да будемо поштовани, уважени и равноправни", истакао је премијер Српске.

Он је рекао да неки желе на перфидан начин да избришу Српску и кроз флоскулу један човјек - један глас, истичући да би то врло брзо довело до нестанка Срба на овом простору, одбацио је и свако оспоравање прославе Дана Републике Српске, а за питање имовине Српске је оцијенио да је црвена линија.

"Имовина Републике Српске није предмет договора, то је црвена линија и немојте се бавити имовином Српске, немојте нас тјерати из БиХ и немојте нас окривљавати за нестанак БиХ", поручио је Вишковић.

Он је навео да нико из Српске није провоцирао ни вријеђао друге у другом ентитету, никоме пожелио зло, напротив, шаљу се поруке мира и љубави.

"Ми њима нисмо палили заставе ни слали ружне поруке као што су они нама јуче из Зенице и Коњица, палећи српске заставе и узвикујући увредљиве изразе за Србе. То говори о њима, а ми ћемо им на те покушаје да нас застраше и увриједе само рећи – нека је вјечна Република Српска", истакао је Вишковић.

На пријетње да ће бити санкционисани сви који су славили Дан Републике премијер је поручио да ће морати санкционисати сав српски народ, од Требиња, преко Брчког до Новог Града, јер се славило свуда.

"Сви смо ми Република Српска. Наша снага је у љубави, наша је порука мир, опстанак и останак српског народа и вјечна Српска", закључио је Вишковић.

Премијер Српске је онима који су послали јуче авионе "Ф-16" изнад Бањалуке поручио да нису уплашили српски народ и подсјетио да су то исти они који су бомбардовали Србе касетним бомбама са осиромашеним уранијумом 1995. и 1999. године.

Вишковић им је поручио да своју моћ и снагу покажу код оних који су им равноправни.

"Ми у Републици Српској чувамо своје. Ово је немањићка земља, ово је наша земља, земља коју и у грунту и у катастру посједујемо више од шест вијекова, тако ће и остати", закључио је Вишковић.

Дан Републике Српске обиљежева се данас традиционално у Брчко дистрикту гд‌је су највиши представници власти Српске положили вијенце на Споменик српским браниоцима, након чега је одржана свечана академија.

Вијенце на споменик у центру града положили су у име институција Републике Српске премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, у име државних институција Србије министар здравља Даница Грујичић и државни секретар за рад и запошљавање Србије Зоран Антић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Положиле су и делегације посланика и министара, представника власти у Брчко дистрикту, те организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Свечаности у Брчком у част Дана Републике Српске присуствују министри унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, високог образовања и научнотехнолошког развоја Жељко Будимир, пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, породице, омладине и спорта Селма Чабрић, те министар за привреду и предузетништво Републике Српске Војин Митровић.

Присутни су и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић, потпредсједник Народне скупштине Петко Ранкић и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана