Вишковић: Слиједи израда акционог плана

Срна
Вишковић: Слиједи израда акционог плана

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће нова Влада Српске израдити акциони план на основу његовог експозеа представљеног на посебној сједници Народне скупштине Српске, у којем ће бити разрађени детаљи и елементи на којима ће бити заснован рад Владе.

"Уз тај план се задужује сваки ресор са носиоцима послова, временским роковима извршења. Ми ћемо то тромјесечно разматрати на Влади и видјети како се ово реализује", рекао је Вишковић за Радио Републике Српске.

Он је навео да ће нова Влада наставити радити оно на чему се радило у протекле четири године како би се сачувала Српска у свом финансијском, економском и политичком субјективитету и легалитету.

Вишковић је рекао да се наставља тешко вријеме са сложеним политичким и геополитичким условима који су присутни у скоро читавом свијету, а у којем ће дјеловати нова Влада, али сматра да ће се такво вријеме пребродити на најбољи начин.

Предсједник Владе каже да је позвао све добронамјерне људе из Српске, али и из регије и дијаспоре који имају приједлоге, визије и сугестије, да се укључе и да ће за њих кабинет премијера, али и свих министара бити отворен.

Одговарајући на питање како се у избору чланова нове Владе могло догодити да се у саставу кабинета нађе "персона чија биографија није баш примјерена члану Владе", Вишковић је истакао да је ту направљен превид и да не може неко ко има затворску казну да буде министар.

Он је рекао да се Влада саставља, а не бира, додајући да му је жао што се то десило и да не жели да Даду Догана оптужи на било који начин.

"Кад би неки мандатар бирао свој кабинет, онда би радио на сасвим неком другом принципу. Од предсједника политичких странака тражио сам да дају и нестраначко име и да кажу да је то њихов приједлог", рекао је Вишковић и додао да су потребни људи са биографијама који могу адекватно одговорити времену и задатку.

Према његовим ријечима, предсједници политичких партија су у разговору с њим навели да немају толику ширину да понуде кадар из редова хрватског и бошњачког народа.

Он сматра да принцип избора Владе Српске по систему осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата не одговара тренутној позицији у којој се налази Српска, додајући да је то принцип на основу пописа из 1991. године, а да сада се улази у 2023. годину.

"Значи прошло је више од 35 година и о чему говоримо! Мислим да о том питању треба промјенити Устав Српске, али не на штету било ког народа. Такође сматрам да би требало направити и неку прекомпозицију министарстава", навео је Вишковић.

Осврћући се на претходни мандат, Вишковић је навео да су направљени искораци у више праваца и да је направљен помак у позитивном смислу.

"Можемо полемисати о томе да ли је то довољно. Када смо раније рекли да је намјера Владе да просјечна плата буде 1.000 КМ, били смо од опозије предмет исмијавања, сада смо пребацили 20 одсто тога што смо рекли", додао је Вишковић.

Он се позвао и на статистичке податке по којима је у Српској више од 290.000 запослених лица, што је највећи број у постојању Републике Српске, истичући да се број запослених повећао и поред пандемије вируса корона и енергетске кризе.

Вишковић је подсјетио и да је, између осталог, дошло и до раста пензија и социјалних давања, као и на то да ће се у Народној скупштини Српске наредне седмице наћи закон према којем ће породице "четири плус" на примања од 750 КМ имати на то плаћене порезе и доприносе, за шта је у буџету за наредну годину на тој ставци планирано 75 милиона КМ.

Предсједник Владе је подсјетио да је претходни сазив скупштине и владе усвојио мјере економске политике и буџет са предвиђеним растом пензија и плата са 1. јануаром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана