Вишковић: Сена Узуновић нема право да настави поступак

Срна
Foto: РТРС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да послије данашњег дана судија Суда БиХ Сена Узуновић више нема ни морално нити било какво право да настави поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

"Ако желе БиХ онако како се у њу куну онда би требали да обуставе овај поступак и да ово иде ад акта", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву након рочишта Додику и Лукићу у Суду БиХ.

Вишковић је истакао да се данас показало оно што годину и по дана говоре преставници Српске, а то је да је суђење предсједнику Републике Српске и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" политичка фарса и политичко суђење.

"Оно што је судија /Мирсад/ Стрика покушавао да спроведе и на крају одустао, сада је у ту фазу дошла и Сена Узуновић", нагласио је Вишковић.

Премијер Српске рекао је да свака даља процедура и кораци само воде БиХ у живо блато и дубиозу.

"Како није политички процес када предсједник највеће политичке партије из другог ентитета Бакир Изетбеговић да изјаву да ће Додик бити пресуђен, да је то већ готова ствар и да он има за то сигнал из међународне заједнице и међународних фактора?! О чему је онда овдје ријеч? Онда је та иста Сена требала да то некако правно уоквири и да спроведе ту изјаву свога шефа. Очито да не може", навео је Вишковић.

Он је рекао да се право у БиХ гази, али да је веома тешко правно се борити против неправних ствари.

"Будите сигурни да ће из овога Република Српска и предсједник Српске изаћи као побједници, како год то данас неком изгледало", поручио је Вишковић.

Он је рекао да давање изјава о исходу процеса који траје представља бруталност над правдом, што је недопустиво.

"Ако желите БиХ онда морате поштовати и другог и другачијег, а прије свега морате поштовати Устав своје земље и правне норме. Овим данашњим понашањем у Суду БиХ је закуцан и посљедњи ексер у мртвачки сандук БиХ. Ако желите да је сахраните, ево, ми ћемо вам доћи на саучешће", рекао је Вишковић.

Данашње рочиште пред Судом БиХ прекинуто је док се Судско вијеће не изјасни о захтјеву одбране Додика за изузеће судије Сене Узуновић, а одлука ће бити донесена до наредног рочишта које је заказано за 16. октобар.

Ситуација у судници данас пријетила да је прерасте у ексцес, а Узновићева није дозволила Додику ни да изнесе своје примједбе, већ му је запријетила да ће га удаљити из суднице и да, како је рекла, неће бити у могућности да напусти Суд БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића због "непоштовање одлука Кристијана Шмита", због чега се против њих води процес пред Судом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана