Вишковић са замјеником руског премијера: Потврђена добра сарадња Српске и Русије

Срна
Foto: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић одржали су данас састанак са замјеником премијера Русије Александром Новаком.

Састанку су присуствовали и представници руске компаније "Гаспром" и управа компаније "Зарубежњефт".

Новак је изјавио да је реализација испоруке гаса из Руске Федерације у Републику Српску успјешна и стабилна те да је на састанку разговарано о дугорочним уговорима о испоруци гаса.

"Имамо добру сарадњу и у области нафте. Раде предузећа као што је Рафинерија Брод, а причали смо и о перспективама сарадње. У области гаса смо разговарали не само о испорукама него и о повећању обима, изградњи нове генерације. Позитивно оцјењујемо и досадашњу сарадњу, али имамо и нове планове", рекао је Новак.

Вишковић у Москви: Европа и њена будућност скоро немогући без руских енергената

Он је захвалио Вишковићу на учешћу на Шестој руској недјељи енергетике у Москви.

"Изузетно нам је драго да је присуствовао панел-дискусији под називом `Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције?` у оквиру Шесте руске недјеље енергетике у Москви", рекао је Новак за РТРС.

Он је нагласио да су разговарали о актуелној ситуацији и будућој сарадњи.

"На састанку смо дефинисали реализацију одређених пројеката и оцијенили да се сарадња успјешно развија", нагласио је Новак.

Вишковић је захвалио за разумијевање које је Русија имала према пријатељским земљама у погледу цијена гаса.

"Желим да захвалим Руској Федерацији и предсједнику Владимиру Путину што су имали разумијевање према пријатељским земаљама, каква је и Република Српска, да смо прије свега гас, као значајан енергент, у претходном периоду када су дивљале цијене на европским берзама добијали по цијенама које су биле тржишне и прије самих санкција", нагласио је Вишковић.

Он је рекао да очекује да тако буде настављено и у будућем периоду.

Вишковић је претходно учествовао на панел-дискусији под називом "Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције" у оквиру Шесте руске недјеље енергетике.

У Русији је у току Руска недјеља енергетике, међународни догађај који је прилика за разговоре о главним економским изазовима у енергетици, као и тренутним питањима која се тичу развоја енергетског сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана