Вишковић: Руководиоци крајње одговорно да усвајају документе јер је на сцени грубо кршење Устава БиХ

Срна
Вишковић: Руководиоци крајње одговорно да усвајају документе јер је на сцени грубо кршење Устава БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да је на сцени грубо кршење Устава БиХ и уставних надлежности Српске због чега представници Српске са било којег нивоа власти, који учествују на састанцима на којима се разговара о БиХ и питањима европских интеграција, морају да воде рачуна о документима који се усвајају.

Вишковић је рекао, након данашњег састанка највиших званичника Српске са руководиоцима јавних предузећа и институција Српске, да је посебно апострофирано да сви људи који на било који начин учествују у доношењу било каквих одлука морају бити упознати са ставовима институција Српске о том питању и да крајње одговорно приступају доношењу било које одлуке.

Премијер Српске је истакао да је то апострофирано да се не би десило да неко због површности у приступу одобри неки документ који може нанијети штету институцијама Републике Српске.

"Друго питање, али једнако важно, јесте да се у вези са све учесталијим медијским неистинама, спекулацијама и спиновима о свим питањима у друштву Републике Српске, а прије свега о економији и финансијским питањима, у јавности огласе непосредни руководиоци тих институција и да изнесу тачно и транспарентно истину. То подразумијева медијско представљање рада, информација и података у циљу истинитог информисања грађана Српске", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да представници институција, по питањима која се тичу њиховог дјеловања и одговорности, морају више да комуницирају са јавношћу Српске и тиме заштите дигнитет установе у којој раде и на чијем се челу налазе.

Састанку у Административном центру данас су, осим Вишковића, присуствовали предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

На састанак су били позвани сви министри, помоћници министара, начелници одјељења, директори јавних предузећа, институција, свих јавних установа, као и предсједници надзорних и управних одбора у јавним предузећима, односно сви они који на било који начин руководе и доносе одлуке у институцијама у Републици Српској.

Новитовић: Српска неће дозволити наметање рјешења

Република Српска је економски стабилна и неће дозволити наметнута рјешења и урушавање својих институција, изјавио је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић након састанка у Бањалуци највиших званичника са политичким и представницима јавних предузећа.

Новитовић је истакао да је на састанку исказано јединство и саборност, те да неће бити испуњене жеље из другог ентитета који остварење својих циљева види наметањем одлука нелегитимних представника и пресуда Уставног суда БиХ.

"Знамо шта нам је чинити да одржимо унутрашњу политичку стабилност. Кроз саборност и јединство грађана то ћемо показати у наредним данима. Показаћемо да смо спремни за сваки изазов. Нећемо дозволити наметнута рјешења, урушавање институција Српске, институције предсједника Републике и Народне скупштине", рекао је Новитовић новинарима.

Он каже да ће бити заштићени сви они који савјесно и одговорно раде свој посао у Српској.

Одговарајући на питања новинара о могућности кашњења плата у Републици Српској, Новитовић је демантовао такве наводе, истакавши да се то десило у појединачним случајевима прошле године те навео да је ријеч о техничком проблему.

"Република Српска је економски стабилна. Све своје обавезе, према свим грађанима, запосленима и свим категоријама редовно извршава", оцијенио је он.

Новитовић је говорећи о покретању истраге против званичника Републике Српске у Тужилаштву БиХ, након објављених закона који су раније изгласани у Народној скупштини, рекао да је управо Народна скупштина легално конституисана институција те да су сви посланици прошли легалан изборни циклус и у вези са тим имају обавезу да штите интересе Републике Српске и народа који их је бирао.

"Народна скупштина је то и радила доношењем закона. Предсједник Републике Српске Милорад Додик је потписао указ који је објављен у Службеном гласнику. Не знам шта ће ко осим институција Републике Српске моћи да ради на територији Републике Српске", истакао је Новитовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана