Вишковић: Прво признање Бошњака да су у Поточарима имена живих

Г.С.
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је народни посланик Рамиз Салкић недвосмислено потврдио да су Бошњаци у Меморијалном центру у Поточарима сахрањивали живе људе.

“Салкић је недвосмислено потврдио да су у Сребреници сахрањивани не полуживи људи, већ живи људи. Нема полуживог човјека - или је мртав или жив”, рекао је Вишковић током расправе у Народној скупштини Републике Српске.

Вишковић је истакао да су Бошњаци “укопавањем живих људи” у Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице скрнавили овај центар, а не Република Српска.

Салкић је претходно потврдио да је премијер Вишковић у праву када је рекао да су “полуживи људи” закопавани у Сребреници од 13. до 15. јула 1995. године.

Премијер Српске је указао да Бошњаци уживају већа права у Републици Српској од Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ).

“Бошњаци су добро дошли и имају сва права као и ја док поштују Републику Српску”, рекао је Вишковић, преноси АТВ.

Вишковић је упитао Саликића шта је са правима Србима по попису из 1991. године године у ФБиХ?

“Спремни смо у Републици Српској да заједно са ФБиХ потпишемо да сви треба да се придржавамо Устава Републике Српске и Устава БиХ”, рекао је Вишковић.

Он је навео да су Бошњаци уз помоћ страних ментора преотели и пренијели велики број надлежности Републике Српске на ниво БиХ, а да то нигдје не пише у Уставу БиХ.

Вишковић је указао да у БиХ треба примијенити попис становништва из 2013. године, те упитао шта значи то што по попису становништва из 1991. године има 150.000 Срба у Сарајеву, а данас једва 5.000 Срба у том граду?

У Народној скупштини Републике Српске у току је скупштинска расправа о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана