Вишковић: Процес против Додика прелази у сатиру

СРНА
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Источном Сарајеву да процес против Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића у Суду БиХ из политичког процеса полако прелази у сатиру, те да се пита да ли БиХ заслужује да се уопште 21. марта у Бриселу разговара о њеном европском путу.

Вишковић је рекао да званичници Републике Српске долазе на рочишта Додику у Сарајеву да би пратили суђење јер је у питању предсједник - најважнија институција Српске коју представници других институција према законима и Уставу треба да бране и штите.

"Ово што гледамо у Суду БиХ је као да смо се вратили 100 година уназад, као да је Петар Кочић данас са нама нама. Као да се све дешава из периода Кочића", рекао је Вишковић на конференцији за новинаре.

Он је упитао да ли су адвокати који су можда у региону најјачи по именима, у својој богатој пракси имали сличну ситуацију, попут данашње у Суду БиХ да је свједок службено лице које је прикупљало доказе које је сваки дан неко звао на телефон и пожуривао.

"А друга ствар је да је тај исти службеник који је радио свој посао, на крају био саслушан и да би на основу његове изјаве и саслушања данас био свједок Тужилаштва. Онда је дошао у фамозни суд да га питају `да ли је ваш потпис на том папиру?`", рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да оваква БиХ не заслужује европски пут све док се не ријеши питање страних судија и узурпатора у овој земљи гдје се суди легално изабраном предсједнику Српске јер није извршаво одлуке Кристијана Шмита - човјека који је сам себе прогласио за врховни ауторитет.

"То нема ни на једној земљи на планети, али има, нажалост, у БиХ! Све ће ово једног дана бити иза нас. Сигуран сам да, колико год се судија /Сена/ Узуновић буде трудила да неком у закашњелом периоду добије `Златни љиљан`...Можда ће га добити сад када изрекне неку своју `пресуду` везану за предсједника Републике Српске", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, сценарио је вјероватно већ написан у некој амбасади, а сав процес је само театрална игра, што показује довођење службених лица за свједоке.

"Онда се у самом процесу одустаје од свједока и каже `не треба вам свједок два и три који је потписао исти папир за који сте питали првог`. Када одбрана пита истог свједока да ли је вршен притисак, каже стидљиво да јесте", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је појаснио да је свима јасно да је ријеч о лакрдији и монтираном процесу, наглашавајући да више не може користити израз политички процес, који и има неко достојанство, док ово нема ни "д" од достојанства.

"Земља која мисли да на овакав начин проводи законе и да дисциплинује један народ, само тај исти народ тјера из земље. Треба прекинути овај циркус и да се вратимо животним питањима", поручио је Вишковић.

Он је рекао да домаћи политички представници имају око чега да се договарају, подсјећајући да посљедња дешавања показују да изабрани званичници могу да се договоре око питања око којих треба да се договарају.

"Али, не могу се договарати ако фамозни странац зове из неке амбасаде и каже `пишите пропало`. Немојте нам ви уређивати земљу и пустите нас да се бринемо о судбини наших грађана и наше земље!", рекао је предсједник Владе.

Он је нагласио да ће институција предсједника Републике Српске бити заштићена на овај или онај начин.

"Сада размишљајте шта је овај и онај начин, али биће заштићена. Нека о томе размишља госпођа Узуновић која се побринула да већ 13. овог мјесеца има сљедеће рочиште. Могла је заказати и 8. марта не знам зашто је чекала 13. март? Али је због заузетости речено да је 3. април. Свугдје је 30 дана нормално да имате између једног и другог рочишта", рекао је Вишковић.

Према Вишковићевим ријечима, очито се жури са тим да процес буде завршен јер налогодавци губе позиције с обзиром на изборе у Европском парламенту и САД.

"Њима се жури да ово заврше. Нећете завршити! Прије тога ћете бити пометени и отићи ћете са ових простора, као и све кукавице које су овдје покушавале да уредују. Сви ћете ви бити прошлост ове земље, а Република Српска, српски народ и наше институције остају овдје!", нагласио је Вишковић.

У процесу који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, судија Сена Узуновић је рекла да се ова два предмета спајају.

За данашње рочиште била су предложена четири свједока – инспектори Сипе, а саслушан је само један Драган Кременовић.

Одбране Додика и Лукића су се сагласиле да нема потребе да се саслушавају остали инспектори, па је наредно рочиште заказано за 3. април у 13.00 часова, за када је предложило саслушање Владимира Јанковића и Милке Девуша. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана